Lídri EÚ v Tallinne hovoria o tom, ako ďalej s európskou integráciou

V estónskom Tallinne začala neformálna večera šéfov štátov a vlád krajín Európskej únie.

28.09.2017 21:26
macron, eu, summit Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (druhý zprava) a litovská prezidentka Dalia Grybauskaitéová (vpravo) počas neformálnej večere šéfov štátov a vlád krajín Európskej únie v Talline.
debata (2)

Politikov k tejto diskusii o budúcnosti európskej integrácie, prehĺbení hospodárskej únie a ďalších témach pozval šéf úniových summitov Donald Tusk. O začiatku stretnutia informoval na twitteri jeho hovorca Preben Aaman. Už v podvečer sa asi k hodinovému rokovaniu zišli nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macrona.

Práve Macron v utorok v obsiahlom prejave na Sorbonne predložil svoju víziu budúcej podoby európskej integrácie. Niektoré jeho návrhy, napríklad na spoločný rozpočet eurozóny alebo na daňovú harmonizáciu pritom mieria ďalej, než doteraz politici EÚ vádzali.

Merkelová po stretnutí s Macronom poznamenala, že jeho návrhy môžu byť dobrým základom pre rokovania o budúcnosti EÚ a že na nich budú obe krajiny ďalej intenzívne pracovať. Manévrovací priestor, ktorý bude mať kancelárka na domácej scéne k dispozícii, ale zatiaľ nie je jasný: bude záležať na výsledku zložitých koaličných rokovaniach po nedávnych nemeckých parlamentných voľbách.

Merkelová vo štvrtok z Marconových návrhov ocenila najmä vytvorenie spoločnej európskej obrannej a migračnej politiky s cieľom jednotného európskeho azylového konania. Kancelárka však podotkla, že je potrebné ešte vyriešiť podrobnosti.

Ďalším vstupom do večernej debaty je prejav predsedu Európskej kommise Jeana-Claudea Junckera z polovice septembra na pôde europarlamentu. Niekdajší luxemburský premiér v ňom načrtol svoju predstavu ďalších krokov. Komisia tiež už na jar prišla s takzvanou bielou knihou o budúcnosti Európy, ktorá obsahuje päť možných scenárov vývoja.

Litovská prezidentka Dalia Grybauskaitéová tesne pred začiatkom schôdzky na twitteri napísala, že stretnutie „rysuje európske horizonty“. Je však podľa nej potrebné vyhnúť sa „preludom na púšti“.

Štvrtkové rokovanie, ktorého sa zúčastňuje aj britská premiérka Theresa Mayová, sa nebude týkať terajších rozhovorov o odchode jej krajina z bloku. K tomu sa chcú lídri ostatných 27 krajín EÚ vrátiť na svojom obvyklom stretnutí v októbri.

Mayová však minulý týždeň tiež vystúpila s vlastným návrhom budúcnosti Európy. V prejave vo Florencii sa zasadzovala o špeciálne a hlboké budúce partnerstvo medzi Britániou a úniou po brexite.

Aktuálne stretnutie je neformálne, nebudú z neho teda žiadne oficiálne závery ani iné výstupy, štátnici nemajú pri večeri diplomatický doprovod, obvyklý u oficiálnych summitov. V Tallinne chýba španielsky premiér Mariano Rajoy. V nedeľu sa v Katalánsku koná centrálnou vládou neuznané referendum o nezávislosti regiónu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #eurozóna #integrácia #summit #Tallinn