Davis: Rokovania o brexite sa citeľne posunuli

Rokovania o vystúpení Británie z Európskej únie sa citeľne posunuli, povedal v Bruseli britský minister pre brexit David Davis. Británia podľa neho ponúka občanom EÚ právo na návrat do Británie, ak Briti budú mať právo pohybu v krajinách budúcej dvadsaťsedmičky. Davis hovoril na záver ďalšieho kola rokovaní, ktoré sa začalo v pondelok.

28.09.2017 14:07
debata (1)

Davis povedal, že jeho krajina splní záväzky, ktoré učinila ako člen EÚ, avšak zatiaľ nie je v štádiu, aby ich mohla špecifikovať. Davis však vyjadril nádej, že sa vyjednávači EÚ budú zaoberať návrhom premiérky Theresy Mayovej, ktorá v Taliansku hovorila o možnosti vyjednať dvojročné prechodné obdobie.

Davis tiež vyhlásil, že sa rysuje dohoda, ktorá by mohla „ukončiť obavy“ o osud občanov EÚ v Británii.

V Bruseli vystúpil tiež úniový vyjednávač pre brexit Michel Barnier, podľa ktorého však ešte v rokovaniach o brexite „dostatočný pokrok“ nenastal. Barnier napriek tomu priznal, že vystúpenie premiérky Mayovej vo Florencii dodalo rokovaniam novú dynamiku, ktorú bolo v následných rozhovoroch cítiť. Zásadnejší pokrok v rokovaniach Barnier nečaká skôr ako o niekoľko týždňov alebo mesiacov.

Podľa Barniera je nevyhnutné, aby sa dosiahol pokrok v troch hlavných otázkach – o finančnom vyrovnaní, o právach občanov EÚ v Británii a Britov v EÚ a o hranici medzi Írskom a Severným Írskom.

Barnier vylúčil možné spájanie dohody o financiách a o budúcom partnerstve. Británia si naopak myslí, že otázky budúcich vzťahov a obchodovanie súvisia už s úvodnými bodmi rokovania a že by sa malo rokovať o všetkých naraz.

Briti vystúpenie z EÚ schválili v minulom referende, samotný proces brexitu začala Mayová v marci. Na rokovania o budúcich vzťahoch sú podľa úniových pravidiel dva roky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Brexit #David Davis #Michel Barnier