Šéfovia štátov a vlád EÚ budú v Tallinne hovoriť o budúcnosti

Neformálna večera šéfov štátov a vlád, ktorá vo štvrtok večer v estónskej metropole Tallinne predchádza piatkovému "digitálnemu summitu" EÚ, bude pre únijových politikov príležitosťou na diskusiu o budúcej podobe európskej integrácie.

28.09.2017 07:32
tusk, donald, EU, Foto: ,
Prezidentov a premiérov pozval na večeru predseda Európskej rady Donald Tusk.
debata (6)

Prezidenti a premiéri únijových krajín sa na pozvanie predsedu Európskej rady Donalda Tuska večer zídu len niekoľko dní po kľúčových nemeckých voľbách a krátko po zásadnom prejave, v ktorom francúzsky prezident Emmanuel Macron načrtol svoju predstavu budúcnosti EÚ.

Rok po summite v Bratislave, kde sa v reakcii na britské rozhodnutie odísť z bloku zišli lídri ostatných 27 členských krajín, tak budú vo štvrtok večer v Tallinne politici opäť hovoriť o budúcnosti. Naviažu nielen na Macrona, ale aj na prejav predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera, ktorý v polovici mesiaca v europarlamente predniesol svoju vlastnú víziu budúcej podoby únie. Oproti tej francúzskej bola v čosi skromnejšia.

Tusk v liste, ktorým na večeru prezidentov a premiérov únijových krajín pozval, poznamenal, že napríklad o reformách eurozóny bude treba ešte oveľa viac diskutovať. Konkrétne rozhodnutia by mal únijový summit urobiť najneskôr v júni budúceho roka.

Vo štvrtok večer by sa v Tallinne malo hovoriť aj o ďalších kľúčových otázkach ako je migrácia, hospodárstvo a obchod, budúci viacročný finančný rámec alebo vzťahy s Tureckom.

Jedna pre terajší vývoj EÚ zásadná téma sa ale preberať nebude, a to napriek tomu, že aj britská premiérka Theresa Mayová predniesla nedávno zásadný prejav o tom, ako si budúcnosť Európy predstavuje. Brexit témou nie je – tieto rozhovory ponechávajú na tím vyjednávačov na čele s Michelom Barnierom. A jeho pokrokom sa 27 prezidentov a premiérov bude zaoberať až na okraj klasického únijového summitu budúci mesiac.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Donald Tusk #Estónsko #Európska rada #Tallinn