Corbyn varoval, že hrozí brexit bez dohody s EÚ

Británii hrozí, že vystúpi z Európskej únie bez toho, aby sa s Bruselom dohodla na podmienkach odchodu. Povedal to dnes líder britských opozičných labouristov Jeremy Corbyn, podľa ktorého za to môžu vnútorné spory kabinetu premiérky Theresy Mayovej.

27.09.2017 16:25 , aktualizované: 18:22
debata (2)

„Trávia viac času rokovaním medzi sebou,“ povedal v závere zjazde šéf Labouristickej strany na adresu členov kabinetu. Podľa Corbyna by bola jeho strana schopná uzavrieť dobrú dohodu. Keby bola pri moci, zabezpečila by vraj neobmedzený prístup na jednotný trh EÚ.

Corbyn tiež povedal, že jeho strana sa opäť stáva hlavnou politickou silou v krajine a že stojí „na prahu moci“. Podľa neho len labouristi sú za to, aby sa opäť zjednotili stúpenci a odporcovia brexitu.

„Napriek všetkým očakávaniam sme v júni dosiahli najväčšieho posilnenie, pokiaľ ide o hlasy pre labouristov, od roku 1945 a dosiahli sme najlepší výsledok za niekoľko generácií,“ vrátil sa Corbyn k výsledkom predčasných parlamentných volieb. „Áno, neuspeli sme dostatočne a zatiaľ zostávame v opozícii. Ale stali sme sa čakateľskou vládou. A náš ozkaz krajine nemôže byť jasnejšie: Labouristi sú pripravení,“ vyhlásil opozičný predák.

Corbyn: Labouristi sú dnes politickým mainstreamom

Labouristi v prieskumoch stiahli náskok toryov a majú šancu v najbližších voľbách zvíťaziť. Mayovú navyše ohrozujú spolustraníci, ktorí jej nemôžu odpustiť stratu parlamentnej väčšiny v júnových voľbách, ktoré sama iniciovala, podotýka Reuters.

Konzervatívci chcú s podporou malej severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP) vládnuť až do roku 2022, ale labouristi dúfajú, že Mayová bude nútená vyhlásiť ďalšie predčasné voľby ešte pred odchodom Británie z EÚ v marci 2019.

Corbyn tak medzitým sebavedome trvá na svojich výrazne ľavicových pozíciách zahŕňajúcich znárodňovanie, zrušenie školného na univerzitách a zvýšenie verejných výdavkov. „Musíme vytvárať ešte širší konsenzus v prioritách, ktoré sme stanovili vo voľbách, s ohľadom na spolucítenie a všeobecné želanie,“ vyhlásil v stredu Corbyn. „Teraz sme politickým mainstreamom,“ podotkol šéf labouristov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit #Jeremy Corbyn