Brusel migrantom: Pašeráci nie sú šanca

Návraty nelegálnych migrantov a pre skutočných utečencov, naopak, šanca na legálny príchod do Európy. Aj takýmto spôsobom by podľa návrhu Európskej komisie mala EÚ riešiť problém migračného tlaku na svojich vonkajších hraniciach.

27.09.2017 18:06
Európa, Migranti, Taliansko Foto: ,
Migranti zachránení v Stredozemnom mori po príchode do sicílskeho Trapani.
debata (7)

Podľa komisára pre migráciu Dimitrisa Avramopulosa členské štáty EÚ potrebujú na jednej strane zlepšiť systém návratov odmietnutých žiadateľov o azyl. Podľa oficiálnych údajov Bruselu v rokoch 2014–2015 bolo do krajín svojho pôvodu vrátených len približne 36 percent odmietnutých žiadateľov o azyl. V blízkej budúcnosti by pre odmietnutie azylu malo EÚ opustiť približne 1,5 milióna ľudí. Vlani bolo v EÚ približne milión občanov z nečlenských štátov. Pri polovici z nich bolo jasné, že EÚ majú opustiť, vrátených bolo len 226-tisíc.

Európska komisia v tejto súvislosti navrhuje posilniť právomoci európskej pohraničnej a pobrežnej stráže tak, aby mohla efektívnejšie pomáhať členským štátom a účinne koordinovať návraty odmietnutých ľudí v rámci celej EÚ. Komisia tiež ponúkla členským štátom nový návod, ako návraty odmietnutých ľudí urýchliť.

Na druhej strane, v záujme odradenia ľudí od nelegálnej migrácie Brusel navrhuje, aby im štáty EÚ dali legálnu šancu na príchod. Ako zdôrazňuje Európska komisia, treba ponúknuť bezpečnú a legálnu alternatívu ľuďom, ktorí by inak riskovali svoje životy v rukách pašeráckych sietí. „Je nevyhnutné investovať do legálnych ciest, či už z dôvodu ochrany, alebo aj kvôli štúdiu či práci,“ povedal Avramopulos. Pilotné projekty legálnej migrácie ľudí z krajín, ktoré spolupracujú s EÚ pri nelegálnej migrácii, môže Európska komisia pomôcť financovať a koordinovať.

Na stole je nový program presídľovania utečencov

Jednou z legálnych migračných ciest má byť nový program presídľovania utečencov z krajín mimo EÚ. Podobný program mala EÚ aj v uplynulých dvoch rokoch – v rámci neho prišlo do štátov EÚ 23-tisíc ľudí z utečeneckých táborov v Turecku a na Blízkom východe. Tentoraz Európska komisia navrhuje, aby do konca októbra 2019 bolo takto presídlených 50-tisíc ľudí, a to aj z krajín severnej Afriky a Afrického rohu. Presídľovanie je dobrovoľné – zatiaľ 11 členských štátov ponúklo približne 14-tisíc miest. Komisia na tento program plánuje vyčleniť 500 miliónov eur. Návrh na pokračovanie v programe presídľovania prišiel len deň po tom, čo sa skončila platnosť dvojročného programu prerozdeľovania žiadateľov o azyl, ktorí prišli do Grécka a Talianska, na základe stanovených povinných kvót. Členské štáty EÚ, ktoré si mali podľa pôvodného plánu prerozdeliť 120-tisíc ľudí, prevzali z Grécka a Talianska doteraz vyše 29-tisíc utečencov.

Hoci platnosť programu sa skončila, prerozdeľovanie utečencov bude ešte pokračovať – týkať sa bude ľudí, ktorí prišli do Talianska a Grécka do utorka. Európska komisia očakáva, že program bude nakoniec znamenať presun približne 37-tisíc ľudí. Eurokomisár pre migráciu sa včera zároveň vyhol priamej odpovedi na otázku, či Brusel v súvislosti s kvótami trvá na konaní voči Maďarsku, Poľsku a ČR pre neochotu plniť ich záväzky a možnej žalobe na Súdnom dvore EÚ. Avramopulos zdôraznil, že „dvere sú stále otvorené“ a štáty vyzval, aby sa podieľali na ďalšom prerozdelení utečencov.

Európska komisia včera navrhla aj úpravu schengenského hraničného kódexu tak, aby členské štáty mohli v mimoriadnych prípadoch zaviesť hraničné kontroly nie na šesť mesiacov, ale na jeden rok. Avramopulos však zdôraznil, že to neznamená automatické predĺženie kontrol, ktoré zaviedli niektoré členské štáty. Tie by sa mali skončiť v novembri. Komisia zároveň vyzvala členské štáty, aby vstup do schengenskej zóny bez hraníc odsúhlasili aj pre Bulharsko a Rumunsko. Oba štáty podľa Bruselu už splnili podmienky na členstvo v Schengene.

Text z agentúry sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Európska únia #migrácia #schengenská hranica #migračná politika