Macron kritizoval politikov EÚ, že o nej začali pochybovať

Európska únia je teraz podľa neho krehkejšia, pretože je vystavená globalizácii.

26.09.2017 16:53 , aktualizované: 17:14
Francúzsky prezident Emmanuel Macron Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron
debata (23)

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval na užšiu spoluprácu v oblasti bezpečnosti, obrany, tajných služieb a justície, ako aj užšiu spoluprácu v reforme európskej migračnej politiky. Macron kritizoval politikov EÚ, že začali pochybovať o únii.

Pre budúcnosť Európskej únie, ktorá je „odkazom našich predkov“, je dôležité prehĺbiť spoluprácu v mnohých oblastiach. Hovorí, že v EÚ v súčasnosti neexistuje „kultúra spolupráce“.
V zahraničnej politike je podľa neho nutné stanoviť ciele pre oblasti Stredozemného mora a pre severnú Afriku, cez ktoré prichádzajú do Európy tisíce migrantov. Pre zvládnutie migrácie bude potrebné reformovať migračnú politiku EÚ, európsky azylový úrad a spoločnú databázu žiadateľov o azyl, povedal francúzsky prezident. Macron navrhol aj vytvorenie európskej prokuratúry pre boj s trestnou činnosťou a terorizmom, ale aj spoločnú civilnú obranu v núdzových situáciách.

Únia by mala podľa neho vytvoriť spoločnú intervenčnú silu, spoločný rozpočet na obranu a spoločnú doktrínu. Európska intervenčná jednotka by mala byť podľa jeho názoru zavedená okolo roku 2020. Tiež si želá, aby sa francúzska armáda otvorila aj občanom iných členských štátov EÚ s tým, že takýto krok pre ostatné armády krajín EÚ by bol na dobrovoľnej báze.

Vo svojom prejave sa Macron venoval aj mladým ľuďom. Vyzval na vytvorenie európskych univerzít. Do roku 2024 by chcel vytvoriť dve desiatky. V tom istom roku by chcel tiež, aby študent ovládal aspoň dva európske jazyky.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Emmanuel Macron