Szijjártó: Maďarsko sa nezriekne svojej suverenity v EÚ

Maďarsko sa nevzdá žiadnej časti svojej národnej suverenity voči Európskej únii a bude pokračovať v boji proti systémovému prerozdeľovania žiadateľov o azyl medzi krajiny EÚ podľa kvót, povedal maďarský ministr zahraničných vecí Péter Szijjartó.

13.09.2017 18:30
Péter Szijjártó Foto: ,
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
debata (8)

K intenzívnej debate v EÚ o hlbšej integrácii spoločenstva po očakávanom odchode Británie z európskeho bloku v roku 2019 Szijjártó uviedol, že východiskom nie je zriecť sa viac právomocí národných štátov. „Rozhodne nezdieľam názor, že čím menej bude suverenity na úrovni členských štátov, tým silnejšia bude EÚ. Myslím si, že je to slepá ulička,“ povedal.

Minister pripomienky podľa Reuters zdôraznili odpor, ktorý kladie jeden z najtvrdohla­vějších a najviac nacionalisticky zmýšľajúcich členských štátov zástancom užšej a hlbšej EÚ, najmä francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi.

Pravicová vláda premiéra Viktora Orbána, ktorá v súčasnosti predsedá vyšehradskej štvorke (V4), tvorenej Slovenskom, Českom, Maďarskom a Poľskom, bola najhlasnejším odporcom únijovej migračnej politiky a toho, čo považuje za pokusy Bruselu narušiť suverenitu členských štátov.

Maďarsko nechce spoločné dane pre celú EÚ

Szijjártó uviedol, že Maďarsko podporuje spoločný prístup v jednej oblasti, a tou je obrana, pretože európska armáda by posilnila členské štáty v prospech celého bloku. Napríklad dane by mali zostať záležitosťou členských štátov, pretože ide o konkurencies­chopnosť. Maďarsko má jednu z najnižších sadzieb dane z príjmov v EÚ na úrovni 15%, daň z príjmov právnických osôb je len deväť percent.

Na otázku, či by Maďarsko mohlo akceptovať spoločného ministra financií a rozpočtu únie, Szijjártó v utorok večer uviedol, že ide o „scenár, ktorý najskôr môže byť len scenárom pre eurozónu, a pretože nie sme členmi eurozóny, o tejto otázke sa rozhodne bez toho, aby sa nás pýtali na náš názor.“

V stredu ale predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v prejave v europarlamente predostrel ekonomickú víziu zahŕňajúcu aj ministra financií pre celú EÚ.

Šéf maďarskej diplomacie odmietol myšlienku, že Maďarsko či Poľsko, ktoré tiež má euroskeptické vládu, sa v EÚ dostávajú do izolácie, alebo že by sa od nich v rámci V4 odpútavali Slovensko a Česko.

Szijjártó: Vždy budeme bojovať proti povinným kvótam

„Je veľa pokusov vraziť klin do jednoty V4, ale naďalej budú neúspešné,“ povedal a dodal, že višegrádske štáty aj pri stretnutí únijových ministrov zahraničia v Estónsku pevne zastávali stanovisko odmietajúce migračné kvóty. „Každý uisťoval ostatných, že budeme bojovať a nevzdáme sa našich stanovísk k nelegálnej migrácii a kvótam,“ poznamenal Szijjártó.

Viac ako 1,5 milióna prisťahovalcov a utečencov prichádza do Európy od roku 2015, pričom mnohí z rodných krajín utekajú pred vojnou na Blízkom východe. Najvyšší súd EÚ, ktorý minulý týždeň zamietol žiadosti Slovenska a Maďarska, rozhodol, že členské štáty musia prevziať svoj podiel utečencov. Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala Maďarsko, aby urýchlene vykonalo rozhodnutie súdu. Szijjártó to však označil za „veľmi nebezpečné“ politické rozhodnutie. „Toto rozhodnutie nezaväzuje Maďarsko k ničomu, pretože toto rozhodnutie nebolo o tom, či Maďarsko musí od zajtra prijímať migrantov,“ vyhlásil.

„Vždy budeme bojovať proti povinným kvótam, nikdy nebudeme skrývať náš názor, že nelegálna migrácia predstavuje obrovskú hrozbu pre Európu. To zostáva naším stanoviskom bez ohľadu na akýkoľvek nátlak, ktorý na nás bol vyvíjaný,“ dodal šéf maďarskej diplomacie.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #kvóty #Péter Szijjártó