Merkelová kritizovala Maďarsko pre prísnu migračnú politiku

Nemecká kancelárka Angela Merkelová ostro kritizovala maďarskú vládu v spore o prerozdeľovanie utečencov podľa stanovených kvót. Podľa nej je neprijateľné ignorovať rozsudok Súdneho dvora Európskej únie.

12.09.2017 11:30
debata (18)

„Skutočnosť, že nejaká vláda povie, že rozsudok Európskeho súdneho dvora ju nezaujíma, nemožno akceptovať,“ povedala kancelárka. Na otázku, čo to znamená pre zotrvanie Maďarska v EÚ , odpovedala, že ide o „veľmi dôležitú otázku pre Európu“, pretože Európa je podľa nej „právnym priestorom“.

Maďarský premiér Viktor Orbán uviedol po rozsudku súdu EÚ, ktorý potvrdil platnosť plánu prerozdelenia utečencov, že Maďarsko vzalo na vedomie rozhodnutie, ale nevidí dôvod na zmenu politiky svojej krajiny voči utečencom.

Súdny dvor EÚ zamietol žalobu Maďarska a Slovenska proti väčšinovému rozhodnutiu členských štátov EÚ v roku 2015 na zavedenie mechanizmu prerozdeľovania. Vtedajšie rozhodnutie, že každá krajina musí prevziať schválený počet utečencov z Grécka a Talianska, platí aj pre krajiny, ktoré hlasovali proti – vrátane napríklad Maďarska a Českej republiky.

Merkelová, ktorú kritizovali za príliš otvorenú migračnú politiku, uviedla, že nevidí svoj kurz utečeneckej politiky EÚ v ohrození kvôli odmietnutiu niektorých východných členov EÚ.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Nemecko #kritika #žaloba #Angela Merkelová #kvóty