Kvóty odmieta skoro 68 percent voličov zo strednej a východnej Európy

Zo 157 miliónov dospelých, ktorí v 11 európskych krajinách majú právo voliť, 106 miliónov nesúhlasí s európskymi kvótami na prerozdeľovanie žiadateľov o azyl. To vyplýva z prieskumu inštitútu Nezopont, ktorý dnes oznámila spoločnosť MTI. Zúčastnilo sa ho 11000 respondentov zo strednej a východnej Európy a z Balkánu.

08.09.2017 14:23
debata (20)

S migračnými kvótami podľa prieskumu nesúhlasí 94 percent Slovákov, 93 percent Čechov, 89 percent Bulharov, 87 percent Maďarov, 83 percent Slovincov, 82 percent Rumunov, 74 percent Poliakov, 71 percent Chorvátov, 70 percent Srbov, 50 percent Nemcov a 46 percent Rakúšanov.

Prieskum je založený na telefonických rozhovoroch s ľuďmi staršími ako 18 rokov v týchto krajinách. V každom štáte sa Nezopont medzi 6. júnom a 6. júlom pýtal 1000 potenciálnych voličov.

Európsky súdny dvor v stredu zamietol žalobu, ktorou Slovensko a Maďarsko napadli úniový systém prerozdeľovania žiadateľov o azyl podľa kvót. Prieskum verejnej mienky je teda veľmi relevantný, povedal Nezopont.

Slovensko a Maďarsko požiadali súd EÚ o zrušenie rezolúcií členských štátov zo septembra 2015 o dvojročnom mechanizme prijímania žiadateľov o azyl z niektorých konkrétnych krajín, ktorí boli v Taliansku a Grécku, okrem iného kvôli údajným procedurálnym chybám. Niektoré krajiny, okrem Slovenska a Maďarska aj Česká republika a Rumunsko, tiež hlasovali proti.

Súd EÚ však potvrdil platnosť programu prerozdeľovania. Poznamenal, že rozhodnutie o prerozdelení 120000 utečencov nie je potrebné prijať jednomyseľne a odmietol aj ďalšie námietky Bratislavy a Budapešti. Napríklad to, že prerozdelenie podľa kvót nebolo potrebné na riešenie migračnej krízy.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #kvóty #žiadatelia o azyl