Barnierovi sa nepáči britský návrh riešenia situácie Severného Írska

Vyjednávačovi EÚ pre brexit Michelovi Barnierovi sa nepáči britský návrh riešenia situácie na hranici medzi Írskom a Severným Írskom. Barnier to v Bruseli povedal novinárom, keď predstavoval rokovaciu pozíciu tímu Európskej únie v tejto dôležitej časti rokovania o odchode Británie z bloku.

07.09.2017 15:04
Barnier Foto: ,
Vyjednávač pre brexit Michel Barnier na konferencii v Bruseli.
debata

„To, čo vidím v britskom materiáli o Írsku a Severnom Írsku, ma znepokojuje,“ povedal Barnier. Londýn podľa neho žiada, aby EÚ fakticky pozastavila platnosť svojho právneho poriadku, colnej únie a jednotného trhu na svojej budúcej vonkajšej hranici. „Británia chce použiť Írsko ako skúšobný prípad pre budúce britsko-európske colné vzťahy. To sa nestane,“ povedal. Nebolo by to spravodlivé riešenie pre Írsko a Úniu.

Riešenie problému hraníc, kde je podľa názoru EÚ potrebné vyhnúť sa „tvrdej hranici“, bude jedinečné, povedal dnes Barnier. „Nemôže predurčiť budúce vzťahy medzi EÚ a Britániou, obidve strany budú musieť byť flexibilné a tvorivé,“ povedal. To však nesmie byť na úkor colnej únie a jednotného trhu EÚ.

Úniový podkladový materiál, ktorý vznikol v spolupráci s írskou vládou, zdôrazňuje, že aj po vystúpení Británie z EÚ má byť zachovaná celá dohoda z roku 1998 o mierovom usporiadaní v Severnom Írsku, ktorej spolugarantom Británia je. Uznať by mali aj pokračovanie tzv. Spoločného priestoru cestovania, ktorý uľahčuje vzájomné vzťahy medzi ľuďmi v Írsku a Severnom Írsku.

Tieto otázky sú spolu s zabezpečením práv občanov EÚ po berxite a finančnom vyrovnávaní pre EÚ kľúčovým prvkom prvej fázy rokovaní o odchodu Spojeného kráľovstva z Únie. Barnier okrem iného poznamenal, že rozhovory o finančných záväzkoch z minulého týždňa sú podľa neho sklamaním oproti predchádzajúcemu postoju Londýna.

Až keď bude v týchto veciach dosiahnutý dostatočný pokrok, budú môcť štáty únie dať Barnierovi mandát na to, aby so svojím britským partnerom Davidom Davisom začal hovoriť aj o širokej oblasti budúcich vzájomných vzťahov. A potom by sa mala riešiť aj otázka konkrétneho vyriešenia režimu na hraniciach medzi Írskom a Severným Írskom.

Barnier povedal, že Británia by mohla uzavrieť podobnú dohodu s EÚ ako má únia s Islandom, Nórskom alebo Lichtenštajnskom. Tieto štáty majú prístup na trh EÚ, ale tiež to pre ne znamená finančné nároky. Druhou možnosťou by bola zmluva podobná tej, ktorú nedávno dokončila EÚ s Kanadou. „Nie je možné mať výhody plynúce z dohody s Nórskom a záväzky na úrovni dohody s Kanadou,“ povedal Barnier.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #dohoda #Brexit #Michel Barnier