Szydlová: Poľské odmietnutie kvót zostáva nemenné

Poľsko bude aj naďalej odmietať prijímanie utečencov na základe úniového prerozdeľovacieho mechanizmu, hoci Súdny dvor EÚ v stredu rozhodol o tom, že Brusel má právo vynucovať si preberanie žiadateľov o azyl členskými štátmi, povedala premiérka Beata Szydlová.

06.09.2017 16:00
Beata Szydlová Foto: ,
Poľská premiérka Beata Szydlová naďalej odmieta kvóty.
debata (5)

„Bola som presvedčená, že takéto rozhodnutie padne, ale to vôbec nemení postoj poľskej vlády voči migračnej politike,“ povedala Szydlová.

Poľská konzervatívna vláda odmieta prijať utečencov na základe pridelených kvót okrem iného z „bezpečnostných dôvodov“. Predchádzajúca liberálna vláda v septembri 2015 hlasovala za tento mechanizmus.

Spoločne s Českou republikou a Maďarskom patrí Poľsko k trojici krajín, ktorým Európska komisia hrozí podaním žaloby na úniovom súde pre odmietavý postoj k prerozdeleniu žiadateľov o azyl. Európska exekutíva v júli posunula konania proti týmto krajinám do druhej fázy.

V súčasnosti Európsky súdny dvor potvrdil aj platnosť záväzného prerozdeľovacieho mechanizmu, keď zamietol žalobu podanú proti Slovensku a Maďarsku.

Kým Bratislava plánuje verdikt napriek pretrvávajúcemu odmietaniu kvót rešpektovať, pre Budapešť je verdikt podľa šéfa diplomacie Pétra Szijjártóa neprijateľný a Maďarsko plánuje naďalej všetkými právnymi prostriedkami usilovať o to, aby nakoniec samo rozhodovalo, komu dovolí žiť v krajine.

Český prezident Miloš Zeman v stredu uviedol, že „ak by to bolo najhoršie, vždy je lepšie vzdať sa európskych dotácií, než pustiť do krajiny migrantov.“

5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Poľsko #kvóty #Európsky súdny dvor #migranti