Eurokomisár Avramopulos: Za odmietanie kvót môže únia krajiny žalovať

Ak Česko, Maďarsko a Poľsko nezmenia v najbližších týždňoch svoj odmietavý postoj k prerozdeleniu žiadateľov o azyl podľa kvót zváži komisia podanie žaloby na tieto tri krajiny na úniový súd, povedal v stredu eurokomisár pre vnútorné záležitosti Dimitris Avramopulos.

06.09.2017 13:24 , aktualizované: 14:39
debata (16)

Stredajšie súdne rozhodnutie, ktorým zamietnutie žalôb Maďarska a Slovenska potvrdilo platnosť prerozdelenia 120-tisíc migrantov, komisia privítala.

„Áno, je to veľmi dobrá správa. Mali by sme ten rozsudok vziať ako príležitosť vyzvať všetky členské krajiny k spolupráci,“ vyhlásil Avramopulos pred novinármi. Oznámil, že v rámci programu bolo z Talianska a Grécka presunutých necelých 28 000 ľudí a stále je to oveľa menej než pôvodne plánované číslo.

Komisár poznamenal, že „dvere sú stále otvorené“. Podľa jeho názoru je dialógom nevyhnutné presvedčiť všetky členské štáty únie, aby splnili všetky svoje povinnosti. „Treba však objasniť, že práve teraz musíme preukázať solidaritu, pretože niektoré krajiny teraz potrebujú pomoc,“ povedal.

Súd podľa neho potvrdil, že vybrané prostriedky zodpovedali situácii náhleho krízového prílivu veľkého počtu ľudí.

Teraz podľa komisára nemožno strácať čas. „Všetky členské krajiny sa musia sústrediť na splnenie svojich záväzkov týkajúcich sa relokačných záväzkov,“ povedal.

Európska exekutíva už 26.júla sa posunula do druhej fázy proces proti trom stredoeurópskym krajinám, ktoré sa zdráhajú zúčastniť sa na prerozdeľovaní. Potom poslala takzvané odôvodnené stanoviská do Prahy, Varšavy a Budapešti a dala im mesiac na reakcie, ktorú v súčasnosti študuje.

Ak tri štáty v najbližších týždňoch nezmenia svoj prístup, komisia zváži „posledný krok“ v konaní o porušení legislatívy a pošle Maďarsko, Poľsko a SR na súd únie, zdôraznil komisár pre vnútro.

Gabriel: Očakávam, že budú teraz všetky členské štáty bezodkladne dodržiavať príslušné dohody a verdikt dodržia

Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel uvítal rozhodnutie súdu EÚ, že členské krajiny musia prijať utečencov a uchádzačov o azyl na základe kvót. Teraz Gabriel očakáva, že všetky členské štáty budú bezodkladne dodržiavať príslušné dohody a verdikt dodržia.

„Vždy som hovoril našim východoeurópskym partnerom, že ak panujú pochybnosti, je správne otázky objasniť právnou cestou. Ale teraz môžeme očakávať, že všetci európski partneri sa budú rozhodnutia držať a bezodkladne naplnia dohodu,“ uviedol Gabriel v reakcii na zamietnutie žaloby Slovenska a Maďarska kvôli úniovému systému prerozdeľovania žiadateľov o azyl z Talianska a Grécka podľa kvót.

Protiimigračná AFD posmeľuje Slovensko a Maďarsko, aby ostali neúprosné

Volebný líder nemeckej protiimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko (AFD) Alexander Gauland naopak vyhlásil, že Maďarsko a Slovensko by sa nemali údajnému diktátu EÚ podvoliť a ani po verdikte úniového súdneho dvora by sa nemali na prijímaní utečencov podieľať.

„Maďarsko a Slovensko musia teraz zostať neúprosné a nesmú podľahnúť bruselskému diktátu,“ povedal Gauland. „Nie je možné, aby tieto malé krajiny teraz prijímali utečencov, ktorých nikdy nepozývali,“ povedal Gauland. Politik dodal, že členské štáty EÚ sú suverénne a ich vlády získali legitímnosť demokratickými voľbami.

„Je zlé, že byrokrati z Bruselu bez demokratickej legitimity týmto vládam vnucujú svoje zlé rozhodnutia,“ dodal predstaviteľ strany, ktorá má veľkú šancu dostať sa po voľbách tento mesiac prvýkrát do Spolkového snemu.

Weber: Rozhodnutie súdu ukončí spory o migračnej politike

Podľa šéfa najväčšej frakcie v Európskom parlamente je rozhodnutie úniového súdu šancou na vyliečenie rán, ktoré spory o migračnú politiku v únii spôsobili. Predseda frakcie Európskej ľudovej strany (PPE) Manfred Weber to uviedol vo vyhlásení pre médiá.

„Očakávame, že všetky členské štáty budú toto rozhodnutie rešpektovať a riadiť sa ním,“ povedal Weber, pod ktorého frakciu spadá aj strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó už dal pritom najavo, že Maďarsko sa bude naďalej všetkými právnymi prostriedkami usilovať o to, aby nakoniec samo rozhodovalo, komu dovolí žiť v krajine.

„Teraz je dôležité, aby krajiny EÚ spolupracovali,“ povedal Weber. "V dlhodobom horizonte môžeme migračné toky zvládnuť len spoluprácou. Dlhodobé riešenia si budú vyžadovať ústupky na všetkých stranách.

Podľa šéfa vplyvného výboru pre občianske slobody europarlamentu, socialistu Claudea Moraesa dokazuje rozhodnutie súdu, že štáty sa nemôžu vyhýbať svojej zodpovednosti.

„Európska rada opakovane vyzvala členské štáty, aby splnili svoje záväzky,“ povedal. Fakt, že kolektívne štáty dokázali z Grécka a Talianska prerozdeliť ani nie štvrtinu dohodnutého počtu žiadateľov o azyl, je podľa neho dokladom výrazných nedostatkov v úniovej reakcii na najväčšiu migračnú krízu v Európe od konca druhej svetovej vojny.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #súd #migranti #Sigmar Gabriel #Manfred Weber #eurokomisár Dimitris Avramopulos