Maďarsko naďalej odmieta kvóty a kritizuje rozhodnutie súdu

Maďarsko sa bude aj naďalej všetkými právnymi prostriedkami usilovať o to, aby nakoniec samo rozhodovalo, komu dovolí žiť v krajine. Uviedol to šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

06.09.2017 13:03
Péter Szijjártó Foto:
Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.
debata (9)

Reagoval tak na rozhodnutie súdu EÚ, ktorý zamietol žalobu Budapešti a Bratislavy proti systému prerozdeľovania utečencov podľa kvót. Rozhodnutie súdu je podľa maďarského ministra nezodpovedné, hanebné a nepriateľné, avšak „skutočná bitka ešte len začína“, pretože Maďarsko si chce zaistiť, že „sa nikto nebude môcť usadiť v Maďarsku proti vôli maďarského ľudu“.

Podľa ministra súd dospel k rozhodnutiu skôr na základe politických a nie právnych alebo odborných úvah. „Politika znásilnila európske zákony a hodnoty,“ povedal maďarský minister.

Európsky súdny dvor v stredu v plnom rozsahu zamietol žalobu, ktorou Slovensko a Maďarsko napadli únijový systém prerozdeľovania žiadateľov o azyl z Talianska a Grécka podľa kvót. Podľa súdu nemuselo byť rozhodnutie o prerozdelení 120 000 utečencov prijaté jednomyseľne. Súd tiež zamietol ďalšie argumenty z Bratislavy a Budapešti.

Migračná politika rozdeľuje EÚ

Slovensko a Maďarsko na súde napadli rozhodnutie členských krajín zo septembra 2015. Program predpokladal, že ostatné štáty únie si medzi seba podľa kvótového systému prerozdelia celkom 120-tisíc utečencov, nachádzajúcich sa v Grécku a Taliansku. V tom čase boli proti nielen Slovensko a Maďarsko, ale aj Česká republika a Rumunsko.

Európska komisia už začala konanie s Českou republikou, Poľskom a Maďarskom pre ich nízku účasť na programe. Prerozdelenie kvót sa napriek relatívne malému skutočnému vplyvu – prevzatých bolo zatiaľ 30 000 ľud – postupne stalo významným symbolom reakcie EÚ na migračnú krízu a Európska únia sa naďalej rozdeľuje. Členské štáty bloku diskutujú už niekoľko mesiacov, a ešte stále nespochybniteľné, návrh Európskej komisie na reformu azylového konania EÚ, ktorá do budúcnosti predkladá trvalý mechanizmus na opätovné prerozdelenie v prípade krízových situácií.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #kvóty na utečencov