Európsky súd zamietol žalobu Slovenska pre kvóty na utečencov

Európsky súdny dvor v stredu v celom rozsahu zamietol žalobu podanú Slovenskom a Maďarskom pre prerozdeľovanie utečencov na základe kvót. Podľa súdu rozhodnutie o prerozdelení 120-tisíc utečencov nebolo potrebné prijať jednomyseľne. Súd zamietol aj ďalšie argumenty Bratislavy a Budapešti.

06.09.2017 10:10 , aktualizované: 10:30
migranti Foto:
Archívna snímka.
debata (89)

Premiér Robert Fico oznámil, že Slovensko rozhodnutie plne rešpektuje, ale na politickom názore vlády SR na systém prerozdeľovania utečencov, tzv. kvóty sa nič nemení.

Čítajte viac: Fico: Rešpektujeme rozhodnutie súdu o zamietnutí žaloby pre kvóty

Slovensko a Maďarsko na súde napadli rozhodnutie členských štátov zo septembra 2015 o dvojročnom mechanizme prijímania žiadateľov o azyl, ktorí sa nachádzali v Taliansku a Grécku.

Program predpokladal, že ostatné štáty únie si medzi seba podľa kvótového systému prerozdelia celkom 120-tisíc utečencov. Proti vtedy boli nielen Slovensko a Maďarsko, ale aj Česká republika a Rumunsko.

Súdny dvor teraz konštatoval, že rozhodnutie nemuselo byť prijaté jednomyseľne, a mohlo tak byť urobené nelegislatívnym postupom. Nebolo teda nutné zapojenie národných parlamentov ani verejné hlasovanie v Rade EÚ. Súd tiež rozhodol, že zmluvy EÚ umožňujú orgánom bloku prijať opatrenia potrebné na efektívne a rýchle reakcie na stav núdze v dôsledku náhleho prílivu vysídlených osôb. O dočasnom charaktere jasne vymedzeného dvojročného programu nie je podľa súdu možné pochybovať.

Program, ktorý sa končí na konci tohto mesiaca, ale nebol príliš úspešný. Prerozdelených bolo oveľa menej utečencov a niektoré štáty sa do veci zapojili len málo alebo vôbec.

Podľa Súdneho dvora EÚ však „platnosť rozhodnutia nemôže závisieť na spätnom posúdení stupňa jeho účinnosti“. K rozhodnutiu o podobe programu v roku 2015 podľa súdu viedlo detailné posúdenie vtedy dostupných štatistických dát a následná „objektívna analýza účinkov“ prijímaného opatrenia.

Nízky počet nakoniec prerozdelených žiadateľov o azyl je podľa súdu možné vysvetliť viacerými faktormi, ktoré nebolo možné predvídať v čase, keď sa o veci rozhodovalo. Súd v tejto súvislosti zdôraznil najmä „nedostatok spolupráce zo strany niektorých členských štátov“.

Zamietnutie žaloby sa očakávalo po tom, ako to odporučil v júli generálny advokát Súdneho dvora Európskej únie Yves Bot.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európsky súdny dvor #kvóty na utečencov