Merkelová: EÚ by mala rokovať o zastavení rozhovorov s Tureckom

Summit EÚ by sa podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej (CDU) mal v októbri zaoberať vzťahmi s Tureckom, vrátane možnosti pozastaviť alebo ukončiť rokovania o vstupe tejto krajiny do Európskej únie. Merkelová to povedala v prejave pred Spolkovým snemom, ktorý zasadá naposledy pred parlamentnými voľbami 24. septembra.

05.09.2017 11:19
debata (10)

„Turecko stále viac opúšťa cestu právneho štátu,“ povedala Merkelová, ktorá to považuje za znepokojujúce. Sľúbila, že ona a vláda urobia všetko, čo je v ich silách, aby Ankara prepustila podľa jej názoru bezdôvodne zadržiavaných nemeckých občanov. Vývoj v Turecku vedie k úvahám o novom usporiadaní vzťahov s touto krajinou, povedala. Preto navrhne, aby sa Európska rada, teda summit EÚ, venovala tejto téme v októbri.

Prejav nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v... Foto: SITA/AP, Michael Sohn
Merkelová v parlamente Prejav nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v parlamente, v pozadí je minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel.

„Budem sa snažiť docieliť, aby sme postupovali rozhodne a rozhodli sa spoločne s našimi európskymi partnermi,“ povedala nemecká kancelárka. Ak by sa európske krajiny o svojom postupe pred očami tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana hádali, oslabilo by ich to, povedala. Zároveň pripomenula, že nesmieme zabúdať, že mnohí tureckí občania nie sú súčasťou Erdoganovho tábora.

Vzťahy s Tureckom boli tiež predmetom nedeľnej televíznej diskusie medzi Merkelovou a jej protivníkom v boji o post na čele nemeckej vlády Martinom Schulzom (SPD). Schulz vyjadril podporu ukončeniu rokovaní o pristúpení Turecka do Únie. Merkelová poznamenala, že si vstup Turecka do EÚ nikdy nepriala a povedala, že na pozastavenie rozhovorov je najprv treba súhlas všetkých členov EÚ.

Vzťahy Nemecka, kde žije niekoľkomiliónová turecká menšina, a Turecka boli od minulého roka veľmi napäté. Nedávno k napätiu prispeli zadržania niekoľkých nemeckých občanov v Turecku.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Európska únia #Turecko #prístupové rokovania