Ukončenie prístupových rokovaní s Tureckom je podľa Európskej komisie na krajinách Únie

Rozhodnutie zastaviť prístupové rokovania s Tureckom je na členských štátoch Európskej únie, uviedol hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas. V reakcii na nedeľnú predvolebnú televíznu debatu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a jej vyzývateľa Martina Schulza tiež povedal, že Turecko teraz robí "obrie kroky smerom preč od Európy".

04.09.2017 13:26
debata

Schinas tak odcitoval týždeň staré vyhlásenie predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera pred diplomatmi EÚ. „Chcel by som, aby tureckí občania pochopili, že je to ich súčasná vláda, ktorá neumožňuje Turecku vstúpiť do EÚ,“ pripomenul hovorca Junckerove slová.

Podľa Schinasa je veľmi pravdepodobné, že predseda Európskej komisie Juncker bude 13. septembra vo svojom prejave o stave EÚ pred Európskym parlamentom riešiť vzťahy s Tureckom. Už túto stredu komisia plánuje zverejniť ďalšiu pravidelnú správu o plnení dohody s Tureckom, ktorá vlani výrazne obmedzila migračný tlak na takzvanej balkánskej trase. Vzťahy bloku s Tureckom sa však ochladli po pokuse o vojenský prevrat a po následnej tvrdej reakcii Ankary a ďalších krokoch v súčasného tureckého vedenia.

Schinas poznamenal, opäť s odkazom na predchádzajúce slová Junckera, že európska podpora Turecku nie je bezpodmienečná a neobmedzená. „V posledných mesiacoch sa toho veľa udialo a my musíme byť schopní zhodnotiť tieto veci s chladnou hlavou,“ povedal.

Téma tureckých prístupových rozhovorov, ktorých obnovenie vlani súviselo s dohodou o migrácii, sa objavila v nedeľu predvolebnej televíznej diskusii. Kancelárka Merkelová uviedla, že Ankara prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sa veľmi rýchlo odkláňa od demokratických postupov. Nikdy vraj nebola za to, aby krajina vstúpila do EÚ a rozhovory teraz prakticky nepostupujú. Bývalý predseda Európskeho parlamentu Schulz v debate rovno vyzval na ukončenie rokovania.

Na diskusiu reagoval i Erdogan, ktorý obvinil Merkelovú z populizmu, no zároveň uviedol, že dúfa v zlepšenie napätých vzťahov medzi Nemeckom a Tureckom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Turecko #pokus o prevrat #prístupové rokovania