Ukrajina je bližšie k členstvu v EÚ, začala platiť asociačná dohoda

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker privítal, že dohoda medzi Európskou úniou a Ukrajinou o pridružení vstúpila v plnom rozsahu do platnosti.

01.09.2017 17:36
debata (105)

A to všetko napriek snahám Ruska ju premôcť. Juncker to označil za sviatok pre celú Európu, zatiaľ čo ukrajinský prezident Petro Porošenko označil piatok za deň, ktorý vstúpi do dejín silnej a nezávislej Ukrajiny.

„Odhodlanosť je cnosť. Dnes, nehľadiac na všetky prekážky, sme to dokázali. Vstupom asociačnej dohody s Ukrajinou do platnosti plní EÚ sľuby dané ukrajinským priateľom,“ poznamenal Juncker a poďakoval všetkým, ktorí sa snažia zmeniť Ukrajinu k lepšiemu a politicky, ekonomicky a hodnotovo priblížiť ju k EÚ.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko počas... Foto: Reuters, GLEB GARANICH
porosenko, ukrajina Ukrajinský prezident Petro Porošenko počas oficiálnej oslavy 26. výročia Dňa nezávislosti v Kyjeve.

Prevažná časť dohody je v platnosti od novembra 2014, ekonomická časť od minuloročného Nového roka.

Porošenko ocenil, že za šesť mesiacov tohto roka obchod s EÚ vzrástol o 22 percent a že na úniu pripadajú takmer dve pätiny ukrajinského obchodu.

Ukrajina do EÚ vyváža hlavne poľnohospodárske a potravinárske výrobky, poznamenala ukrajinská redakcia BBC a dodala, že na Rusko pripadá 14 percent ukrajinského exportu, čo nemožno porovnať s „predvojnovými“ číslami, teda pred konfliktom na východe Ukrajiny.

O uzavretí dohody Kyjev rokoval s EÚ od čias prezidenta Viktora Juščenka pred desiatimi rokmi.

Odmietnutie proruského prezidenta Viktora Janukovyča podpísať predbežnú dohodu na summite vo Vilniuse v novembri 2013 viedlo k masovým demonštráciám v Kyjeve, ktoré vo februári nasledujúceho roka vyústili vo zvrhnutie Janukovyča.

Rusko o mesiac neskôr anektovalo ukrajinský polostrov Krym a v apríli 2014 na ruskojazyčnom východe Ukrajiny iniciovalo podľa obvinenia Kyjeva a Západu povstanie separatistov, ktoré si odvtedy vyžiadalo viac ako 10-tisíc mŕtvych.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Rusko #asociačná dohoda #Ukrajina #vstup do EÚ