Podľa Kerna a Macrona sa priblížilo riešenie sporu o pracovníkoch

Predstavitelia Francúzska, Rakúska, Českej republiky a Slovenska sa dohodli, že sa budú usilovať o dohodu o reforme existujúceho systému vysielania pracovníkov do ďalších krajín Európskej únie, a to do októbrového rokovania ministrov práce a sociálnych vecí EÚ o zmene príslušnej smernice.

23.08.2017 17:22 , aktualizované: 20:19
Marcon, Christian Kern Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron a rakúsky kancelár Christian Kern rokujú o vysielaní pracovníkov v rámci krajín Európskej únie.
debata (56)

Uviedol to rakúsky kancelár Christian Kern po stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a šéfmi slovenskej a českej vlády Robertom Ficom a Bohuslavom Sobotkom. O pokroku v rokovaniach hovoril aj Macron.

„Naše rokovania znamenajú skutočný krok vpred, skutočný pokrok smerom ku kompromisu v októbri a som tomu rád,“ povedal Macrona novinárom po schôdzke.

Štvorica účastníkov salzburskej schôdzky sa podľa Kerna zhodla na širších princípoch. Podľa Macrona išlo o skrátenie času, počas ktorého môžu byť pracovníci vysielaní do zahraničia, ako aj o spravodlivom odmeňovaní.

Kern: Európa musí postupovať spoločne

Macron a Kern vystúpili na spoločnej tlačovej konferencii pred stretnutím s predstaviteľmi slovenskej a českej vlády v rakúskom Salzburgu, s ktorými chcú prediskutovať revíziu existujúcej smernice EÚ o vysielaní pracovníkov. (O slovenskom postoji k európskej smernici sa viac dočítate v článku Francúzsko a Slovensko sa chcú chrániť pred lacnou pracovnou silou z cudziny.)

Európska komisia predložila na jar návrhy na zmeny a doplnenia. Pravidlá by sa mali sprísniť. Staré členské štáty sa sťažujú, že lacnejšie pracovníci sily z východu únie ohrozujú ich pracovné miesta. Nové krajiny EÚ tvrdia, že zmeny môžu ohroziť ich firmy a ovplyvniť najmä vodičov z povolania.

„Európa musí postupovať spoločne, so Slovenskom a Českom. Nechceme rozlišovať medzi starou a novou Európou,“ povedal Kern. Dodal, že nejde len o technické otázky, ale aj o to, že spoločnosti, ktoré nedodržiavajú zásady, by mali potrestať – ale tieto sankcie sa stále neuplatňujú.

Macron zdôraznil zhodu názorov s hostiteľom. Podľa neho z rozpočtu EÚ nemajú podporovať štáty, ktoré nepodporujú sociálne práva. Rovnaká práca na tom istom mieste by sa mala robiť za rovnaké peniaze.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron #sociálny dumping #európska smernica