Britská vláda chce zachovať súčasný obchod s EÚ aj po brexite

Londýn dal najavo, že bude rád, ak sa všetok britský tovar, ktorý sa predáva v EÚ, bude predávať na trhoch krajín EÚ aj po tom, ako Británia opustí Úniu v marci 2019.

21.08.2017 18:32
debata (3)

Britská vláda navrhuje zabezpečiť pokračovanie súčasného obchodu s tovarom a službami s Európskou úniou aj po brexite. Vyplýva to z jedného z dokumentov o rokovaniach s EÚ, ktorý podľa médií uvoľnilo ministerstvo pre odchod Británie z Únie. Podľa DPA Európska komisia zatiaľ nezaujala stanovisko k týmto dokumentom.

Londýn dal najavo, že bude rád, ak sa všetok britský tovar, ktorý sa predáva v EÚ, bude predávať na trhoch krajín EÚ aj po tom, ako Británia opustí Úniu v marci 2019. To isté by sa na druhej strane týkalo aj tovarov z členských štátov EÚ, ktoré sú v súčasnosti na trhu Spojeného kráľovstva.

Zástancovia zostrvania Veľkej Británie v EÚ... Foto: Reuters, LUKE MACGREGOR
brexit, britania Zástancovia zostrvania Veľkej Británie v EÚ počas protestnej plavby po rieke Temža v Londýne.

Akékoľvek obmedzenia by sa nemali vzťahovať na recipročné služby alebo služby poskytované v súvislosti s predajom tovaru.

Uvedený dokument kabinetu premiérky Theresy Mayovej tiež požaduje zachovanie opatrení na ochranu spotrebiteľov.

Druhý v pondelok zverejnený dokument podľa stanice BBC vyzýva na vzájomnú dohodu o zabezpečení dôvernosti oficiálnych dokumentov zdieľaných Spojeným kráľovstvom so svojimi partnermi z EÚ z čias, keď Británia bola členom EÚ.

BBC v súvislosti s novými návrhmi Londýna uviedla, že ministerstvo pre Brexit pokračuje v tlaku na EÚ pred tretím kolom rozhovorov, ktoré sa budú konať budúci týždeň v Bruseli.

Ostatné dokumenty vlády Spojeného kráľovstva by mali byť zverejnené v nadchádzajú­cich dňoch.

Jeden z nich by sa mal zaoberať aj zásadnou otázkou rokovaní – právomocami Európskeho súdneho dvora.

Európska komisia odmieta diskutovať o budúcom usporiadaní vzťahov ako napríklad o téme obchodu, kým nebude dohodnutá otázka vzájomného zaručenie práv občanov, či „rozvodový účet“ Spojeného kráľovstva alebo hranice so Severným Írskom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #obchod #Európska únia #Veľká Británia #Brexit