Strana proti brexitu uspeje len ťažko

Britský politický systém nepustí. Dominancia konzervatívcov a labouristov je jasná. A zatiaľ na tom nič nezmenila ani jedna z najväčších politických udalostí moderných britských dejín.

21.08.2017 07:32
debata (2)

V minuloročnom referende tesne rozhodli obyvatelia Spojeného kráľovstva o vystúpení z Európskej únie. A hoci hlavní lídri pravice a ľavice boli oficiálne proti tomu, myšlienku brexitu si rýchlo osvojili.

Rokovanie o vystúpení Británie z EÚ sú stále len v počiatočnej fáze. Je teda možné brexit ešte odvrátiť? Hoci je táto možnosť veľmi málo pravdepodobná, James Chapman jej verí. Britský politik bol ešte nedávno šéfom štábu Davida Davisa, ministra, ktorý má na starosti brexit. Chapman však pred júnovými parlamentnými voľbami funkciou opustil. Svojho bývalého šéfa označil za lenivého a tvrdí, že sa správal nevhodne.

Chapman chce založiť stranu s názvom Demokrati, ktorej vytvorenie spojil s Pochodom za Európu, ktorý sa koná 9. septembra. Politik tvrdí, že každý sektor ekonomiky utrpí, keď Británia vystúpi z EÚ.

"Rok som sa snažil, aby brexit fungoval. Nedá sa to,“ citoval denník Independent Chapmanovo vyjadrenie. "Ale ohlasujem môj zámer viesť novú stranu, Demokratov, ktorá zvráti brexit bez druhého referenda. Nastal čas pre tých, čo majú svedomie, aby dali na prvé mesto národ a zaistili, že budeme opäť Veľká Británia, nie malá Británia z mokrých snov Nigela Faragea a Vladimira Putina,“ vyhlásil Chapman.

Lenže nie je vôbec jasné, ako si to politik predstavuje. Viac ako rok po referende prieskumy verejnej mienky nenaznačujú, že by si Briti zásadným spôsobom rozmysleli rozhodnutie vystúpiť z EÚ. Podľa posledného výskumu agentúry YouGov dokonca až 61 percent tých, čo hlasovali proti únii, je stále za brexit, aj keby to malo priniesť krajine významné ekonomické straty.

"Čo sa týka novej strany, pohľad na Demokratov závisí od toho, čo by sme pokladali za ich úspech. Jednoducho nemajú politický priestor,“ reagoval pre Pravdu expert na britskú politiku Matthew Francis z Birminghamskej univerzity.

"Existujú istý počet voličov, ktorý je sklamaný z postojov hlavných strán k brexitu. Ale nezdá sa, že by to bola téma, ktorá má najväčší vplyv na rozhodovanie ľudí. A okrem toho tí, čo sú proti brexitu, majú stále k dispozícii Liberálnych demokratov, nepotrebujú nejakú novú hypotetickú stranu,“ pripomenul Francis.

Odborník však tvrdí aj to, že je možné ovplyvniť politiku bez jednoznačného volebného úspechu. Príkladom je radikálne euroskeptická Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP).

"Bola dôležitou silou v britskej politike bez toho, aby získala miesta v parlamente. Ak by sa Demokratom či skôr Liberálnym demokratom podarilo získať voličov labouristov alebo konzervatívcov, ktorí sú proti brexitu, hlavné strany by moli zmierniť svoj postoj k vystúpeniu z EÚ. Nepokladám to však za príliš pravdepodobné. Lídri labouristov aj konzervatívcov z ideologických dôvodov s podstate podporujú tvrdý brexit,“ dodal Francis.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #labouristi #Brexit #konzervatívci