Londýn nechce po brexite hraničné kontroly s Írskom

Medzi Írskom a Severným Írskom by po odchode Británie z Európskej únie, tzv. brexite, nemala byť žiadna hranica. Britská vláda to uvádza v dokumente, ktorý zverejní v stredu.

16.08.2017 08:27 , aktualizované: 10:48
debata (1)

Britská vláda v dokumente uvádza, že chce neprerušovanú hranicu, bez nepokojov a bez fyzickej hraničnej infraštruktúry a hraničných stanovíšť, napísala agentúra Reuters.

Premiérka Theresa Mayová ráno uviedla, že nová colná hranica je neprijateľná. Vláda by podľa nej po brexite mohla nahradiť aj časť pomoci, ktorá do Severného Írska plynie z fondov EÚ.

Hranicu dlhú 500 kilometrov bez colných a imigračných kontrol prekročí denne asi 30-tisíc osôb.

Hranica bude testom pre vyjednávačov, ktorí musia vyriešiť, ako sprísniť kontroly bez toho, aby vyvolali napätie v regióne.

„Obe strany potrebujú ukázať flexibilitu a predstavivosť, pokiaľ ide o hraničný problém v Severnom Írsku,“ uviedol zdroj z vlády.

Britská vláda chce udržať spoločný cestovný priestor, ktorý umožní voľný pohyb medzi Britániou a Írskom pre britských a írskych občanov. A odmieta myšlienku colnej hranice v Írskom mori, ktoré oddeľuje Anglicko, Wales a Škótsko od Írska a Severného Írska.

Ako by Británia postupovala v prípade iných občanov Európskej únie, ktorí by chceli prekročiť hranicu medzi Severným Írskom a Írsku republiku, z dokumentu nevyplýva.

Európska únia na projekty smerujúce k zmiereniu medzi katolíkmi a protestantmi v Severnom Írsku vynaložila od roku 1998, keď došlo k uzavretiu mierovej dohody medzi separatistami a priaznivci zotrvania v únii so Škótskom, Walesom a Anglickom, miliardy eur.

Dokument týkajúci sa predstáv o budúcej podobe hraničného režimu medzi Írskom a Severným Írskom je už druhým zo série dokumentov, v ktorých britská vláda chce predstaviť svoje plány budúcich vzťahov s EÚ po brexite. V utorok kabinet zverejnil návrh na časovo obmedzenú colnú úniu s európskou dvadsaťsedmičkou. Všetky dokumenty by Londýn mal zverejniť do 21. augusta. O týždeň neskôr začne ďalšie kolo rokovaní o odchode Británie z EÚ.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Európska únia #Veľká Británia #hranice #Severné Írsko #Brexit