Britská vláda chce po vystúpení z EÚ prechodné obdobie

Cieľom šéfa britského rezortu obchodu Liama Foxa a ministra financií Philipa Hammonda je vyhnúť sa 'riskantnej situácii' pre ľudí a firmy.

14.08.2017 08:46
debata

Britský minister obchodu Liam Fox, ktorý je rozhodným stúpencom odchodu krajiny z Európskej únie, a minister financií Philip Hammond, ktorý je za užšie vzťahy s EÚ, sa zhodli, že po formálnom vystúpení Británie z únie v roku 2019 by malo existovať „časovo obmedzené“ prechodné obdobie s cieľom vyhnúť sa „riskantnej situácii“ pre ľudí a firmy. Ministri to uviedli v článku pre nedeľník Sunday Telegraph.

Britský minister financií Philip Hammond... Foto: Reuters, Tolga Akmen
Hammond Britský minister financií Philip Hammond odchádza zo sídla svojho úradu na Downing Street 11 v Londýne.

Fox a Hammond konštatovali, že prechodné obdobie „nemôže byť neobmedzené, nemôže byť zadnými dverami pre zotrvanie v EÚ“. Neuviedli, ako dlho prechodné obdobie bude trvať, alebo aké pravidlá sa budú počas tohto obdobia uplatňovať.

Britská vláda sa zároveň v nedeľu vyjadrila, že chce zvýšiť tlak na ostatných 27 členov EÚ, aby sa začalo vyjednávať o „rozsiahlych a špeciálnych“ budúcich vzťahoch, ktoré budú zahŕňať dohodu o voľnom obchode medzi Britániou a EÚ.

Európska únia však tvrdí, že takého vyjednávania sa nemôžu začať, kým sa nedosiahne dostatočný pokrok v troch úvodných otázkach, a to, akú sumu peňazí Veľká Británia bude musieť zaplatiť, aby urovnala svoje záväzky voči bloku, či sa na írskych hraniciach zavedú kontroly a clá a aké bude postavenie 3 miliónov obyvateľov EÚ žijúcich v Británii.

Britské ministerstvo pre brexit uviedlo, že krajina chce ukázať dosiahnutie pokroku v predbežných otázkach do októbrového summitu EÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Philip Hammond #Brexit