Británia potrebuje čas, brexit však dotiahne, zhodli sa ministri

Británia potrebuje po ukončení brexitových rokovaní určitú prechodnú dobu, aby zmiernila dôsledky odchodu z Európskej únie, to však nemôže viesť k váhavosti či premýšľaniu o zotrvaní v únii. Zhodli sa na tom v sobotu dvaja prední ministri konzervatívnej vlády považovaní za protipóly v názoroch na brexit. Ich spoločné vyjadrenie naznačuje zmier medzi rozdelenými krídlami strany premiérky Theresy Mayovej, uviedla agentúra Reuters.

13.08.2017 08:39
debata

„Myslíme si, že obmedzené prechodné obdobie bude dôležité pre rozšírenie našich národných záujmov a poskytnutie väčšej istoty podnikom – nemôže však byť nekonečné, nemôže sa stať zadnými dvierkami k zotrvaniu v EÚ,“ uviedli v článku pre nedeľné vydanie nedeľníka Sunday Telegraph minister financií Philip Hammond a minister obchodu Liam Fox.

Kým Hammond patrí medzi zástancov miernejšej varianty brexitu a pred časom vyhlásil, že by mu nevadilo ponechať napríklad imigračnú politiku prakticky bezo zmien, Fox razí tvrdú líniu pretrhnutia zásadných väzieb s úniou.

Po marci 2019, keď sa skončia dvojročné rokovania medzi oboma stranami a Británia by mala opustiť EÚ, by síce malo podľa ministrov nastať toto prechodné obdobie, prebiehať však bude už celkom mimo dôležitej štruktúry únie.

„Hovoríme obaja jasne, že v priebehu tohto obdobia bude Británia mimo jednotného trhu (EÚ) a mimo colnej únie a bude treťou krajinou, nie súčasťou európskych dohôd,“ uviedli konzervatívny politici.

Obaja pripustili, že prísnejšie imigračné pravidlá a obmedzenia počtu imigrantov nebude znamenať automatické zastavenie všetkých ciest obyvateľov EÚ za prácou do Británie. Britské spoločnosti „musia mať možnosť najať si talenty, ktoré potrebujú, vrátane tých z EÚ,“ uviedli ministri.

Z radov konzervatívcov doteraz nezaznievajú úplne jednotné názory na brexit a podľa médií sa Londýnu nepodaril začiatok vyjednávania s Bruselom najmä kvôli nezhodám na tom, čo vlastne chce Británia vyjednať.

Podľa prieskumu z počiatku augusta 61 percent voličov teraz negatívne hodnotí prístup britskej vlády k rozhovorom o brexite. Prepad dôvery verejnosti sa prehlbuje od júnových predčasných parlamentných volieb, v ktorých vládni konzervatívci prišli o väčšinu v Dolnej snemovni. Vláda mala do volieb väčšinovú podporu verejnosti. Teraz len 35 percent opýtaných je presvedčených o tom, že sa Mayovej podarí dosiahnuť „dobrej“ dohody o brexite.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit