Nemecko posiela utečencov do Grécka

Nemecká ústretovosť k žiadateľom o azyl prestáva byť bezhraničná. Berlín sa dohodol s Aténami, že im vráti niekoľko stoviek migrantov. Ide o utečencov, ktorí vstúpili na územie Grécka ako prvého členského štátu EÚ pri svojom príchode do Európy.

09.08.2017 10:00
migrantky Foto: ,
Migrantky v bývalom olympijskom areáli na juhu Atén, ktorý slúži ako jedno z mnohých stredísk pre utečencov v Grécku.
debata (16)

Predstavitelia oboch krajín informovali o zmene migračnej politiky televíziu ARD. "Nemecko pozastavilo návraty utečencov v roku 2011 na základe rozhodnutia ústavného súdu. Môže ich však posielať späť podľa Dublinského dohovoru EÚ,“ uviedla stanica BBC. Táto konvencia uvádza, že žiadosť o poskytnutie azylu sa má posúdiť v prvom štáte, do ktorého utečenec prišiel do únie.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maizière oznámil, že pred niekoľkými dňami požiadal Grécko, aby prijalo späť 392 migrantov. Má ísť o utečencov, ktorí sa dostali do Nemecka od polovice marca tohto roku. Mimovládne organizácie však upozorňujú, že podmienky v preplnených gréckych táboroch pre migrantov sú nevyhovujúce, niekde až zúfalé.

Vznikol tlak zo strany viacerých štátov EÚ, aby sa obnovilo vracanie migrantov. Chápem, že vlády chcú ukázať nejaké výsledky svojim voličom.
Jannis Muzalas, grécky minister pre migráciu

Atény informovali, že s podobnou požiadavkou ich oslovil nielen Berlín. " Vznikol tlak zo strany viacerých štátov EÚ, aby sa obnovilo vracanie migrantov. Chápem, že vlády chcú ukázať nejaké výsledky svojim voličom,“ povedal podľa serveru Ekathimerini grécky minister pre migráciu Jannis Muzalas s tým, že Atény sa rozhodli urobiť gesto dobrej vôle. Nemecko čakajú parlamentné voľby na jeseň tohto roku.

Spomínaný verdikt nemeckého ústavného súdu vyplýval z toho, že dospel k záveru, že grécky azylový systém mal pred šiestimi rokmi vážne nedostatky. Grécko, ktorým zmietala finančná kríza, poukazovalo na to, že nedokáže zvládnuť obrovský nápor migrantov, čo sa doplavili z Turecka na ceste do EÚ. "Migračná vlna do Grécka sa výrazne zmenšila v minulom roku, keď Ankara začala pomáhať únii zastavovať lode s utečencami,“ pripomenula BBC. Turci zároveň súhlasili, že prijmú späť migrantov, ktorí prídu na grécke územie.

V tomto roku sa najviac migrantov plaví do únie k brehom Talianska, kam sa vydávajú zo severu Afriky. Situácia v Grécku sa veľmi zlepšila. Konkrétne jeden údaj zo začiatku roku: "Od januára do februára tam prišlo 2 480 žiadateľov o azyl,“ informoval na jar Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.

Návrat k Dublinskému dohovoru odporučila členským štátom EÚ vlani v decembri Európska komisia. "Vychádzala z toho, že Grécko urobilo výrazný pokrok, ku ktorému mu pomohol Európsky podporný azylový úrad a tiež mimovládne organizácie,“ poznamenala stanica Deutsche Welle. Brusel však zároveň upozornil, že by nebolo vhodné, keby sa do Grécka museli vracať mladiství migranti, ktorí sú bez rodinných príslušníkov.

Protesty v Grécku proti situácii s utečencami, ktorú sa miestnej vláde nedarí riešiť.

Obnovenie pravidiel Dublinského dohovoru do praxe nie je jedinou zmenou nemeckej migračnej politiky v tomto roku. De Maizière v máji povedal, že vláda stanovila limit 70 žiadateľov o azyl mesačne na spájanie rodinných členov v Nemecku. Ide o ľudí, ktorí by sa chceli dostať z Grécka za svojimi blízkymi na nemecké územie.

Minister vnútra vysvetlil obmedzenie nedostatkom ubytovacích priestorov a preťaženosťou migračných pracovníkov. Krajne ľavicová poslankyňa Ulla Jelpkeová, ktorá patrí k najväčším nemeckým zástancom utečencov, vtedy označila tvrdenie de Maizi·re doslova za odpornú výhovorku: "Limit treba zrušiť, pretože mesačne treba dostať do Nemecka viac ako 400 členov rodín utečencov, aby sa mohli spojiť so svojimi milovanými v našej krajine.“

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Nemecko #utečenci #migračná politika