Eurofondy nakopli bioenergiu a pomohli martinským vedcom

Jedným z pozitívnych príkladov doterajšieho čerpania eurofondov je podpora martinského centra pre biomedicínu. Na vybudovanie vedeckého parku išlo 26,31 milióna eur, pričom Európsky fond regionálneho rozvoja prispel sumou 22,37 milióna eur. Centrum funguje od roku 2015.

09.08.2017 11:00
Vedec Foto:
Martinské centrum je špičkové zariadenie pre vedu a výskum.
debata (3)

Už dnes majú vedecké tímy za sebou výsledky, s ktorými si môžu podať žiadosť o niekoľko patentov. Aktuálne tu pôsobí viac ako 60 vedcov, ktorí pracujú s excelentným prístrojovým vybavením. Ich výskum sa zameriava na súčasné výzvy v biomedicíne a biotechnológii. Zahŕňa aj štúdie príčin chorôb alebo abnormálnych stavov a vývoj nových diagnostických a terapeutických metód v oblasti neurovedy, onkológie, molekulárnej medicíny a respirológie.

Do budúcnosti pribudnú ďalšie pracovné pozície pre ďalších vedeckých pracovníkov a doktorandov. Konečný počet by tak mal narasť na aspoň dvesto zamestnancov. Martinské centrum pre biomedicínu predstavuje špičkové centrum pre vedu a výskum, porovnateľné s najmodernejšími výskumnými pracoviskami v Európe. Ide o najväčší a najdôležitejší projekt Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine.

Bioenergia dostala zelenú

Na Poľane, v samotnom srdci Slovenska, leží osem obcí – Čierny Balog, Ľubietová, Poniky, Kordíky, Králiky, Riečka, Tajov a Hiadeľ, ktoré namiesto súperenia o eurofondy spojili sily a vytvorili združenie Bioenergia Bystricko. Cieľom ich spoločného projektu je vykurovanie škôl a iných verejných budov v obciach prostredníctvom drevnej energetickej štiepky, ktorú si združenie vyrába samo.

Nie sú tak závislé od žiadneho dodávateľa. Vďaka realizácii projektu z fondov EÚ sa postavili štyri sklady na distribúciu štiepky a zrekonštruovalo 15 kotolní, z ktorých sa vo všetkých spomínaných obciach dokopy vykuruje 43 renovovaných budov. Na vykurovanie sa využíva odpad z miestnych píl a obecných lesných podnikov, takže nemusí dochádzať k zvýšenému výrubu lesa. Okrem toho projekt priniesol viacero pozitívnych zmien: cena energie sa znížila o 25 percent, emisie skleníkových plynov klesli o 2 643 ton ročne a vytvorili sa nové pracovné miesta.

Dôležité financie pre dopravu

Slovensku dosiaľ významne pomáhali eurofondy v doprave. V predchádzajúcom programovom období (2007–2013) sa vďaka eurofondom z Operačného programu Doprava podarilo ukončiť viac ako 140 projektov, ktorých hodnota presiahla 3,7 miliardy eur. Takto sa cez eurofondy predĺžila o 60 kilometrov diaľnica D1 medzi Bratislavou a Košicami. Cez Operačný program Doprava sa takisto podarilo rozhýbať aj stavebne najnáročnejší úsek D1 pri Strečne s najdlhším diaľničným tunelom Višňové. Rovnako tak sa rozostavalo diaľničné spojenie D3 zo Žiliny smerom na česko-poľské hranice.

Článok je súčasťou seriálu Pravdy a Zastúpenia Európskej komisie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #veda a výskum #seriál Pravdy a ZEK #Investičný plán pre Európu