Schulz: Krajiny odmietajúce utečencov by mali niesť finančné dôsledky

Predseda nemeckých sociálnych demokratov (SPD) Martin Schulz v Ríme vyzval na spravodlivé prerozdeľovanie utečencov v Európe. Podľa agentúry Reuters naznačil, že krajiny odmietajúce podieľať sa na prijímaní utečencov by za to mali niesť finančné dôsledky.

27.07.2017 20:29
Martin Schulz Foto: ,
Martin Schulz.
debata (89)

Solidarita sa musí opäť stať základným princípom Európskej únie a jednotlivé zvlášť zaťažované krajiny nemožno nechať osamote, vyhlásil podľa agentúry DPA kandidát na nemeckého kancelára po stretnutí s talianskym premiérom Paolom Gentilonim.

Schulz povedal, že všetky krajiny Európskej únie by mali Taliansku a iným štátom na vonkajších hraniciach pomôcť niesť záťaž.

„Sedemročný rozpočet EÚ nemôže byť chápaný tak, že čistí prispievatelia by si mali poradiť s migráciou sami, zatiaľ čo ostatné krajiny s veľkou radosťou prijímajú peniaze, ale potom odmietajú pomôcť s migračným problémom,“ citovala Schulza agentúra Reuters.

Keď ide napríklad o poľnohospodárske dotácie, zaznieva v Európe „áno, prosím“. „Ale keď ide o prerozdelenie utečencov, potom počujeme ‚Nie, ďakujem‘,“ sťažoval sa bývalý predseda Európskeho parlamentu. „To nie je stav, ktorý by sme mohli dlhodobo akceptovať,“ dodal nemecký politik.

Schulz navštívil Taliansko, aby si urobil obraz o situácii v krajine v oblasti migrácie. V Ríme tiež oznámil, že sociálni demokrati v Európe chcú čoskoro pripraviť spoločné návrhy týkajúce sa legálnej imigrácie alebo záväzných mechanizmov prerozdeľovania.

Okrem toho Schulz vyzval na novej stratégiu voči Afrike, aby boli príčiny utečenectva riešené „nie na papieri, ale prakticky“ a s finančnou podporou.

Urýchlenú konkrétnu pomoc podľa Schulza potrebuje aj Taliansko. Bolo preto údajne dohodnuté, že Portugalsko okamžite a dobrovoľne prijme utečencov nachádzajúcich sa v Taliansku. DPA neuvádza, o aký počet osôb by malo ísť.

K talianskym brehom už tento rok priplávalo viac ako 93 000 utečencov. Taliansko tvrdí, že situáciu nezvláda a žiada väčšiu pomoc od partnerov v EÚ.

Svoje povinnosti v súvislosti s programom prijímania žiadateľov o azyl, ktorí prišli do Grécka a Talianska, podľa stanovených kvót neplní podľa Európskej komisie predovšetkým Česko, Poľsko a Maďarsko, a preto proti týmto krajinám exekutíva EÚ vedie konanie.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Martin Schulz