Fico po schôdzke s Junckerom nepovedal, čo ďalej po prípadnom zamietnutí žaloby na kvóty

Európska komisia má záujem o rokovania s krajinami takzvanej visegrádskej štvorky (V4), povedal Juncker po stretnutí so slovenským premiérom Robertom Ficom v Bruseli.

27.07.2017 13:00
debata (11)

Krajiny V4, teda Česko, Poľsko, Maďarsko a Slovensko, vedú s komisiou spor ohľadom dosahovania stanovených kvót na prerozdeľovanie utečencov. Slovensko a Maďarsko úniové rozhodnutie o kvótach napadli na európskom súde, ktorého generálny advokát Yves Bot ale v stredu sudcom odporučil žalobu zamietnuť.

Fico nechcel povedať, či sa Slovensko podriadi v prípade, že súd žalobu nakoniec naozaj zamietne.

„Môžem len zopakovať stanovisko Slovenska, (s kvótami) máme zásadný problém,“ uviedol. Viac sa chce vyjadriť až potom, ako súd verdikt vynesie.

Pripomenul, že krajiny V4 poslali nedávno Taliansku list. V ňom krajine, v ktorej sa teraz nachádza asi 200-tisíc migrantov, prisľúbili podporu a tiež vyzvali na zriadenie registračných centier pre utečencov, takzvaných hot spotov, mimo EÚ.

Zároveň ale zopakovali, že nechcú prijímať utečencov na základe povinných kvót. Taliansky premiér Paolo Gentiloni vzápätí skupine V4 odkázal, že jeho krajina sa nenechá poučovať, a vyzval všetky štáty EÚ na plnenie svojich povinností.

Dá sa očakávať, že témou plánovanej schôdzky bude aj kontroverzná justičná reforma v Poľsku. Komisia v stredu dala Varšave mesiac na to, aby ju uviedla do súladu s právom Únie.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Robert Fico #vláda SR #V4 #EK #Jean-Claude Juncker #Visegrádska štvorka #krajiny V4