EK ďalej rieši Česko, Maďarsko a Poľsko pre neplnenie kvót. Krajinám hrozia pokuty

Európska komisia do ďalšej fázy posunula konanie proti Česku, Maďarsku a Poľsku kvôli tomu, že tieto krajiny nedodržiavajú svoje právne povinnosti v súvislosti s programom prerozdeľovania žiadateľov o azyl podľa stanovených kvót.

26.07.2017 13:56
debata (13)

Novinárom to povedal eurokomisár pre vnútorné záležitosti Dimitris Avramopulos. Komisia do Prahy, Varšavy a Budapešti zaslala takzvané „odôvodnené stanoviská“ a dala krajinám mesiac na reakciu.

Do druhej fázy sa tak dostalo konanie, ktoré následne môže – ak komisia odpovede z hlavných miest nedostane alebo ak poskytnuté vyjadrenia pre ňu nebudú uspokojivé – skončiť žalobou na úniovom súde. Ten by mohol rozhodnúť o jednorázovej vysokej pokute či opakovanom penále do chvíle, než krajiny svoje povinnosť začnú plniť.

Avramopulos dal pritom jednoznačne najavo, že uspokojivou odpoveďou by pre komisiu bola len zmena prístupu krajiny k migračným kvótam.

Zlá súčinnosť s Talianskom a Gréckom

Konanie pre nesplnenie povinnosti voči trojici krajín začala komisia v polovici júna. Tiež vtedy štáty dostali mesiac na odpoveď. Praha 13. júla odpovedala listom, v ktorom výhrady odmietla a upozornila na nedostatočnú súčinnosť predovšetkým talianskych, ale aj gréckych úradov.

V žiadnej z odpovedí ale nebolo uvedené, že krajiny začnú rýchlo žiadateľov preberať, a teda svoje povinnosti plniť, povedal pred novinármi Avramopulos.

Dvojročný program, ktorý proti vôli ČR, Maďarska a niekoľkých ďalších krajín schválili v septembri 2015, predpokladal prevzatia celkovo 120-tisíc osôb z dvoch migračnou krízou preťažených juhoeurópskych krajín. Slovensko a Maďarsko rozhodnutie napadli na úniovom súde, jeho generálny advokát sudcom navrhol, aby žalobu zamietli.

Eurokomisár Dimitris Avramopulos. Foto: SITA/AP, HEKTOR PUSTINA
Dimitris Avramopulos Eurokomisár Dimitris Avramopulos.

Prevzali si niečo viac ako 10 percent ľudí

Pozadu s plnením kvót je ďaleko viac krajín než riadením postihnutá trojica. Avramopulos opakovane štáty žiada, aby prerozdeľovanie zrýchlili. Podľa komisiou zverejnených čísel si z programom predpokladaných 120-tisíc ľudí krajiny únie k 24. júlu prevzali z Talianska 7873 osôb a z Grécka 16.803, celkom teda len 24 676 ľudí.

Svoje kroky voči trojici štátov ale komisia neodôvodňujú tým, že nepreberajú nikoho či len veľmi málo osôb. Svoj postup opiera o to, že krajiny do programu ani každé tri mesiace neponúkajú žiadne voľné miesta tak, ako by podľa dohody mali – a ako iné štáty robia.

„Stále je čas na nápravu. Prospech z toho budú mať všetci. Mrzí ma, že sme tam, kde sme. Dúfam, že rozum v tejto poslednej fáze preváži. Akonáhle krajina zmení svoju pozíciu, táto procedúra končí. Je to na nich,“ poznamenal Avramopulos.

Program končí o dva mesiace

Na prerozdelenie teraz podľa komisie v Grécku čaká asi 4 800 osôb, tento počet pravdepodobne vzrastie niekam k 6 800. Do Talianska prichádzajú stále ďalší migranti. Nárok na zapojenie do programu majú napríklad občania Eritrey, ktorých dorazilo od začiatku roka 2016 do Európy asi 25-tisíc, z nich sa ale zaregistrovalo len okolo 10-tisíc.

Program prerozdeľovanie podľa kvót bol plánovaný ako dvojročný. Ku dňu 26. septembra 2017 tak spadne pomyselná závora a žiadny ďalší migrant, ktorý do Grécka či Talianska príde, do neho už nebude môcť byť zaradený.

Podľa komisie ale krajinám zostane právna povinnosť prevziať podľa kvót tých, kto na zaradenie nárok majú a do tohto dátumu do Talianska alebo Grécka dorazili.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Poľsko #azyl #Maďarsko #Česko #Európska komisia #azylová politika