Súd EÚ: Hamas má byť na zozname teroristických organizácií

Súdny dvor Európskej únie rozhodol, že palestínske hnutie Hamas by malo zostať na zozname teroristických organizácií.

26.07.2017 10:44
debata

Prípad preto vrátil nižšej inštancii. Separatistická organizácia Tigre oslobodenia tamilského Ílamu (LTTE), pôsobiaca na Srí Lanke, by naopak mala byť podľa súdu zo zoznamu vyňatá. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nižšia inštancia súdu EÚ v decembri 2015 rozhodla o vyradení Hamasu zo zoznamu teroristických organizácií na základe formálnych nedostatkov niekdajšieho rozhodnutia EÚ, ktorým bolo hnutie na súpis v roku 2003 zapísané. Nestalo sa tak totiž na základe zhodnotenia činov Hamasu, ale na základe informácií z médií, internetu, ale aj od USA a Izraela, čo súd nepovažoval za dostatočné.

Proti rozhodnutiu sa však v januári 2016 odvolali členskej krajiny EÚ. Následne v septembri minulého roka generálna advokátka Súdneho dvora Európskej únie Eleanor Sharpstonová uviedla, že Hamas naozaj mal byť odstránený zo zoznamu teroristických organizácií, keďže vlády dvadsaťosmičky neposkytli dostatočné dôkazy o tom, že sa Hamas podieľa na teroristických útokoch.

Hoci rozhodnutie Sharpstonovej záväzné nebolo, nie je príliš obvyklé, aby sa súdny dvor jej odporúčania nedržal.

Izrael viedol s Hamasom, ktorý ovláda palestínske Pásmo Gazy, niekoľko ozbrojených konfliktov. Posledný trval pred dvoma rokmi 50 dní. O život pri ňom podľa palestínskych úradov prišlo viac ako 2 100 Palestín­čanov, väčšinou civilistov. Na izraelskej strane zahynulo 67 vojakov a šesť civilistov.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Hamas #Súdny dvor EÚ #teroristická organizácia