EK vývoj v Poľsku zatiaľ nekomentuje, vec bude riešiť v stredu

Hovorca Európskej komisie (EK) nechcel odhadovať, aký vplyv bude mať prezidentské veto dvoch sporných zákonov týkajúcich sa poľskej justície na ďalší postup komisie voči Poľsku.

24.07.2017 15:34
debata

Hovorca Margaritis Schinas pred novinármi len podotkol, že komisia vývoj v Poľsku pozorne sleduje a o veci bude rokovať v stredu. Poľský prezident Andrzej Duda dopoludnia oznámil, že chce vetovať dva kontroverzné zákony o najvyššom súde a o súdnej rade, ktoré spolu s ďalšími zmenami presadila vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS).

Komisia minulý týždeň Poľsko kvôli zákonom ostro varovala, jej podpredseda Frans Timmermans vyzval Varšavu, aby súdnu reformu, ktorá môže byť chápaná ako ohrozenie vlády práva v krajine, zastavila a vrátila sa k dialógu. „Na odpoveď ďalej čakáme,“ poznamenal hovorca EK Schinas.

Vyjadrenie EK až v strdu

Zákony, ktoré podľa kritikov dostávajú poľských sudcov pod kontrolu politikov, medzi tým prijali poľskí zákonodarcovia, Dudovo veto ale teraz časť zmien zastavuje.

Očakávalo sa, že komisia tento týždeň kvôli vývoju vydá už tretie odporúčanie Poľsku ohľadom stavu vlády práva a tiež začne konkrétne konanie pre porušenie práv Únie.

„Všetky zmeny, ktoré sa dejú, bude komisia riešiť v stredu 26. júla,“ poznamenal Schinas. Posudzovať podľa neho tiež bude, či nové rozhodnutie prezidenta bude mať na jej ďalší postup vplyv. „To je niečo, čo by som nechcel vopred odhadovať ani o tom teraz špekulovať,“ povedal hovorca. Vyhol sa aj následnej novinárskej otázke, či je podľa neho vývoj z hľadiska komisie pozitívny.

Odoberú Poľsku hlasovacie právo?

Podpredseda komisie Timmermans tiež minulý týždeň varoval, že sa priblížila chvíľa, kedy by členské krajiny dostali na stôl návrh na rozhodnutie, že v Poľsku sú dlhodobo a závažne porušované hodnoty, na ktorých EÚ stojí.

Podľa dostupných informácií by sa to mohlo stať už v septembri. Tým by sa prvýkrát v histórii otvorila cesta k možnosti potrestať členskú krajinu EÚ odobratím niektorých hlasovacích práv. O veci by však museli ostatné štáty rozhodnúť jednomyseľne a Maďarsko doteraz dávalo najavo, že s jeho podporou nie je možné počítať.

Európska komisia už vlani v súvislosti s dianím okolo poľského ústavného súdu dospela k záveru, že vláda práva je v Poľsku systematicky ohrozovaná. Poľsku preto dala dve odporúčania, ako situáciu napraviť, tlak EÚ bol až doteraz v zásade neúspešný a zástupcovia komisie v posledných týždňoch neskrývali z vývoja frustráciu.

Dudu na rokovanie o zmenách v poľskom súdnictve vyzval aj predseda Európskej rady Donald Tusk.

Zákon o najvyššom súde v Poľsku vyvolal kontroverzie

Chronológia hlavných udalostí okolo schvaľovania zákona o najvyššom súde a o súdnej rade v Poľsku:
  • 12. júla 2017 – Vládna väčšina v Sejme, teda v dolnej komore poľského parlamentu, schválila novelu ústavy o súdnej rade. Rozhodujúcu časť doterajšej súdnej rady volili samotní sudcovia, odteraz tento orgán má voliť Sejm, čo vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) odôvodňuje tým, že od pádu komunizmu sa justície sama nedokázala očistiť od skompromitovaných sudcov.

Podľa kritikov ide o ďalší krok strany PiS zameraný na ovládnutie doteraz nezávislej justície. Vláda naopak tvrdí, že sa snaží, aby „panovanie sudcovskej mafie“ vystriedala demokracia.

  • 13. júla 2017 – Poslanci strany PiS prišli s návrhom zákona o najvyššom súde, ktorý vyvolal hlasnú kritiku sudcov i opozície ako ďalší krok k posilneniu vplyvu vládnych politikov na justíciu. Súd, ktorý má v súčasnosti viac ako 80 sudcov, je nadriadeným orgánom pre civilné, trestné aj vojenské súdy a môže rušiť či opravovať ich verdikty.

Podľa návrhu budú odvolaní všetci sudcovia, ktorým neudelí výnimku minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro. Za odvolaného sudcu potom minister vyberie nástupcu. Predsedníčka súdu Malgorzata Gersdorfová označila podriadenie justičného orgánu ministrovi za znepokojujúce, opozícia hovorí o narušení ústavného poriadku.

  • 18. júla 2017 – Poľský prezident Andrzej Duda prekvapivo pohrozil, že bude vetovať práve prejednávaný zákon o najvyššom súde, pokiaľ sa nezmení kontroverzná súdna reforma. Proti súdnej reforme protestoval tiež dav demonštrantov, ktorý sa zišiel pred prezidentským palácom.
  • 19. júla 2017 – Európska komisia (EK) uviedla, že posledné návrhy zmien súdneho systému v Poľsku, ktoré prerokúva poľský parlament, výrazným spôsobom zvyšujú ohrozenie vlády práva v krajine. Prvý podpredseda EK Frans Timmermans vyzval Varšavu, aby reformu zastavila a vrátila sa k dialógu. Šéf PiS Jaroslaw Kaczyński výzvu komisie označil za politický akt a povedal, že by sa EÚ nemala do záležitosti zasahovať.
  • 20. júla 2017 – Sejm schválil kontroverzný zákon o najvyššom súde. Pre prijatie zákona hlasovalo v 460-člennom Sejme 235 poslancov. Proti spornému aktu sa postavilo 192 zákonodarcov, zatiaľ čo 23 sa hlasovania zdržalo.
  • 22. júla 2017 – Horná komora parlamentu, Senát, podľa očakávania schválila bez úprav kontroverzný zákon o reorganizácii najvyššieho súdu.

    V Poľsku pokračovali protesty. Zapojil sa do nich aj bývalý poľský prezident Lech Walesa, ktorý vyzval Poliakov, aby bojovali za zachovanie deľby moci na zákonodarnú, výkonnú a súdnu. Neskôr sa tisíce odporcov vlády zhromaždili vo Varšave, Krakove a ďalších poľských mestách, aby vyzvali prezidenta Dudu k odmietnutiu reorganizácie najvyššieho súdu.

  • 24. júla 2017 – Prezident Duda sa rozhodol vetovať dva kontroverzné zákony o najvyššom súde a o súdnej rade, ktoré presadila vládna strana PiS.
debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Európska komisia #Európska únia #justícia #EK #Právo a spravodlivosť #Andrzej Duda #PiS