Londýn uvažuje o prechodnom období na voľný pohyb občanov EÚ

Voľný pohyb osôb z Európskej únie do Veľkej Británie by mohol byť možný ešte najmenej dva roky po brexite, teda po vystúpení krajiny z európskeho bloku. Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na britské médiá, podľa ktorých má byť dočasné pokračovanie súčasného modelu súčasťou dohody o prechodných obdobiach, o ktorú sa Londýn snaží.

21.07.2017 11:50
debata

Briti opustia EÚ na jar 2019; o odchode rozhodli v referende vlani na konci júna. Jedným z dôvodov, prečo vtedy mnohí Briti za brexit hlasovali, bol pritom práve záujem obmedziť počty ľudí z iných štátov únie, ktorí do Británie prichádzajú žiť a pracovať.

V Bruseli sa tento týždeň uskutočnilo druhé kolo rokovaní o konkrétnych podmienkach „rozvodu“. Európsky vyjednávač Michel Barnier po ňom pred novinármi uviedol, že britská strana musí objasniť svoje postoje v niektorých kľúčových otázkach.

Niektorí členovia vlády premiérky Theresy Mayovej, vrátane ministra financií Philipa Hammonda, presadzujú dohodu s EÚ o prechodných obdobiach v snahe chrániť pred dôsledkami brexitu britské hospodárstvo a dať istotu firmám a podnikateľom.

Podľa britských The Times má byť súčasťou Hammondových plánov tiež dvojročné obdobie, počas ktorého by cestovanie občanov z EÚ do Británie fungovalo podľa súčasných pravidiel. Britský denník The Guardian na svojom webe cituje vysokopostavený zdroj, ktorý hovorí dokonca možno až o štyroch rokoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #prechodné obdobie #voľný pohyb osôb #Michel Barnier