Schulz žiada finančne potrestať štáty EÚ ignorujúce solidaritu

Štáty Európskej únie ignorujúce v dôležitých otázkach solidaritu musia čeliť finančným sankciám. Pri prezentácii svojho desaťbodového politického programu to v Berlíne povedal sociálnodemokratický kandidát na nemeckého kancelára Martin Schulz.

16.07.2017 15:28
debata (83)

Nemecko by podľa Schultza mohlo zvýšiť príspevok do úniového rozpočtu.

Štáty, ktoré odmietajú prijať utečencov, by podľa Schulze mali v budúcnosti počítať s menšími finančnými prostriedkami z fondov EÚ. Tie, ktoré naopak prijali veľké množstvo osôb hľadajúcich ochranu, by mali dostať bonus.

Krajiny stojace mimo eurozóny by nemali mať možnosť blokovať ich ďalšiu integráciu, uviedol ďalej nemecký politik, ktorý bol donedávna predsedom Európskeho parlamentu.

Nemecko môže urobiť viac

Pokiaľ ide o Nemecko a Európu, krajina „by mohla urobiť viac,“ poznamenal Schulz. Mohla by napríklad zvýšiť svoj finančný príspevok do spoločnej pokladnice.

Hospodársky program sociálnodemokra­tického kandidáta obsahuje požiadavku väčšieho objemu investícií a väčšiu sociálnu spravodlivosť, ktorá by malo byť dosiahnutá prostredníctvom prerozdeľovania.

Schulz dúfa, že v septembrových voľbách jeho strana porazí kresťanských demokratov kancelárky Angely Merkelovej. Potom, čo v januári prevzal vedenie sociálnych demokratov, preferencie SPD v prieskumoch poklesli. V poslednej dobe sa ale prepad podarilo zastaviť.

Svoj volebný program predstavili sociálni demokrati pred tromi týždňami na mimoriadnom zjazde v Dortmunde. V nedeľu prezentovaný Schulzov „plán pre lepšiu Nemecko a lepšiu Európu“ volebný program ďalej rozvíja, napísala agentúra DPA.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #Európska únia #Berlín #Martin Schulz #solidarita #utečenecká kríza