Blair: Nástup Macrona priblížil reformy EÚ a kompromis s Londýnom

Vodcovia Európskej únie si želajú zmenu pravidiel pre slobodný pohyb pracovných síl, čo Británii otvára možnosť vyhnúť sa zničujúcemu tvrdému brexitu. V článku pre Ústav globálnych zmien to napísal bývalý britský premiér Tony Blair.

15.07.2017 15:42
debata (7)

Zvolenie Emmanuela Macrona francúzskym prezidentom priblížilo úniové reformy spôsobom, ktorý EÚ a Londýnu umožní stretnúť sa na polceste.

Británii by takéto riešenie umožnilo, aby zostala súčasťou najväčšieho obchodného priestoru na svete, napísal Blair, ktorý stál od roku 2007 na čele britskej vlády. Ako premiér usiloval o zavedenie eura v Spojenom kráľovstve a veril, že jeho krajina súčasťou EÚ zostane.

„Z mojich diskusií s európskymi lídrami vyplýva, že sú prístupní zmenám, ktoré by mohli Britániu uspokojiť, a to vrátane voľného pohybu,“ napísal Blair. Francúzi a Nemci podľa neho zdieľajú niektoré britské obavy, najmä z migrácie. „V otázke voľného pohybu pristúpia (Francúzsko a Nemecko, pozn. red.) na kompromis,“ konštatoval.

Bývalý britský premiér Tony Blair. Foto: SITA/AP, Richard Drew
Tony Blair Bývalý britský premiér Tony Blair.

Merkelová sa bude snažiť o hlbšiu integráciu

Expremiér obvinil britských konzervatívcov a labouristov, že sa rozhodli pre opustenie voľného trhu bez toho, aby preskúmali alternatívy. „S prihliadnutím na to, čo je v stávke, a vzhľadom k rastúcej cene za brexit vzniká otázka, ako môžeme zmiesť zo stola kompromisné riešenie medzi Britániou a Európou, ktoré nám umožní zostať v reformovanej Európe?“ napísal v článku Blair.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v predvolebnom prejave v severonemeckom Zingste vyhlásila, že brexit a zvolenie Macrona prezidentom zmenilo jej pohľad na EÚ. Za silnejšiu Európu podľa nej stojí bojovať. Pokiaľ bude Merkelová vo voľbách za dva mesiace štvrtýkrát zvolená kancelárkou, bude usilovať o hlbšiu európsku integráciu.

EÚ nie je len o byrokracii a reguláciách

„Pre mnoho ľudí vrátane mňa sa niečo zmenilo, keď sa Briti rozhodli odísť a keď sme s obavami sledovali voľby vo Francúzsku a Holandsku,“ povedala Merkelová. V oboch krajinách porazili proeurópske strany populistických kandidátov. „To zmenilo môj pohľad,“ poznamenala kancelárka.

Európa zďaleka nie je perfektná a v Bruseli je občas príliš veľa byrokracie, pripustila. „V posledných dvoch mesiacoch sme si však uvedomili, že Európa je viac než len byrokracia a hospodárska regulácia, že desaťročia mieru po druhej svetovej vojne by bez EÚ boli celkom nemysliteľné,“ vyhlásila za potlesku prítomných.

Kancelárka povedala, že je otvorená návrhom na posilnenie jednotnej európskej meny a na zriadenie funkcie ministra financií eurozóny, ktorý by dohliadal na spoločný rozpočet pre investície.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Veľká Británia #Angela Merkelová #Emmanuel Macron #Tony Blair #Brexit