Barnier: Návrh Londýna k právam občanov sa líšia od predstáv EÚ

Nedávny návrh Londýna, ako po brexite zabezpečiť práva občanov krajín EÚ v Británii, sa vo viacerých aspektoch líši od predstáv, ktoré má o budúcom riešení tejto záležitosti Európska únia. Novinárom to povedal hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier.

12.07.2017 13:46
debata

Zdôraznil tiež, že pred posunom rozhovorov k diskusii o budúcnosti vzájomných vzťahov bude treba dosiahnuť pokrok vo všetkých troch kľúčových otázkach prvej fázy rozhovorov začaté minulý mesiac. Barnier s novinármi hovoril potom, čo členov Európskej komisie zoznámil so situáciou pred druhým rokovacím okolo, ktoré sa v Bruseli uskutoční budúci týždeň.

Prvýkrát sa tímy Barniera a britského vyjednávača Davida Davisa zišli 19. júna, keď sa rokovania o brexite fakticky začali. Základnou prioritou v tejto prvej fáze je pre úniu práve zaistenie, aby občania EÚ mali po brexite v Británii rovnaké práva, akým sa tešia teraz. To súčasný britský návrh podľa Barniera teraz nespĺňa.

„Chceme, aby sa občania EÚ v Británii tešili rovnakým právam ako Briti teraz žijúci v Španielsku. Britský návrh takú reciprocitu neumožňuje,“ povedal vyjednávač.

Podľa Londýna by totiž občania EÚ v Británii boli subjekty britského práva, ktoré predpokladájú určité obmedzenia a zákony tiež môžu byť v budúcnosti zmenené. EÚ chce mať ich práva priamo ako súčasť dohody o britskom vystúpení z únie.

„My chceme, aby najvyššou garanciou týchto práv bol Súdny dvor EÚ,“ upozornil Barnier. To britská strana odmieta, ale podľa vyjednávača únie tak spochybňuje úplné presadenie existujúcich práv občanov EÚ.

Druhým významným bodom pre EÚ je britské uznanie existencie finančných záväzkov, ktoré voči únii má. Potom bude možné začať konať a zhodnúť sa na konkrétnej metodológii výpočtu presnej výšky finančnej náhrady.

Tretím bodom, ako Barnier pripomenul, je rýchly začiatok rokovaní o budúcom usporiadaní situácie na hraniciach medzi Írskom a Severným Írskom. Aj tu je podľa neho pred konkrétnymi technickými riešeniami najprv potrebné politická dohoda oboch strán, ako bude usporiadanie v budúcnosti vyzerať.

„Chcem, aby bolo úplne jasné: tieto tri prioritné časti prvej fázy rokovania sú nedeliteľné. Tým myslím, že pokrok v jednej či dvoch nebude dostatočný na to, aby sme sa mohli posunúť k diskusiám o budúcej podobe našich vzťahov so Spojeným kráľovstvom,“ upozornil vyjednávač EÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Michel Barnier