Krajiny EÚ majú povedať, ako rozšíria presídlenie utečencov. Čas majú do septembra

Členské krajiny Európskej únie by mali do polovice septembra oznámiť, koľko ľudí navyše by mohli na svoje územie presídliť v rámci rozšírenia príslušného programu únie. Vidina možnosti legálneho presunu do Európy má prispieť k obmedzeniu nelegálnej migrácie, teraz predovšetkým na trase z Líbye do Talianska.

05.07.2017 14:01
debata (23)

Rozšírenie už existujúceho projektu je súčasťou plánu, ktorý v utorok predložila Európska komisia v snahe pomôcť Taliansku, najviac zasiahnutému terajšou migračnou krízou. V rámci existujúceho projektu bolo zatiaľ do EÚ z dohodnutých viac ako 22 000 ľudí presídlených okolo 16 000 osôb s právom na medzinárodnú ochranu.

O celom balíku návrhov budú vo štvrtok rokovať ministri vnútra krajín EÚ v estónskom Tallinne. Sú medzi nimi aj opatrenia smerujúce k zrýchleniu návratov tých, ktorí sa do EÚ dostali nelegálne a na azyl právo v únii nemajú.

Nemenovaný predstaviteľ komisie novinárom pripomenul, že členské krajiny sa na prijímaní zaviazali dobrovoľne. Za každého prijatého človeka má krajina EÚ nárok na finančný príspevok. Teraz vyčlenené peniaze môžu do konca roka 2018 zabezpečiť presídlenie až 37 000 osôb.

Program sa netýka prerozdeľovania podľa kvót tých žiadateľov o azyl, ktorí sa nachádzajú v Taliansku a Grécku. Toto prerozdeľovanie kritizujú stredoeurópske štáty. Na základe dobrovoľného rozhodnutia členských krajín sú v ňom legálnym spôsobom premiestňovaní do EÚ občania s právom na medzinárodnú ochranu nachádzajúci sa v danú chvíľu mimo európskeho územia a vybraní napríklad v spolupráci s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov.

Komisia teraz vyzvala štáty, aby sa pri ponuke miest a výberu osôb pre presídlenie zamerala na zraniteľné skupiny – napríklad samotné ženy či deti bez sprievodu – z Líbye, Egypta, Nigeru, Etiópie a Sudánu. Nemenovaný predstaviteľ EK pripustil, že v Líbyi ako takej bude vzhľadom na tamojšiu bezpečnostnú situáciu veľmi zložité konkrétne vhodné osoby vyhľadať.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #utečenci #migračná kríza