Adamov: Dobrovoľnícky program Erasmu funguje perfektne

Marek Adamov patril k prvým mladým ľuďom zo Slovenska, ktorí vycestovali do EÚ na pobyt cez podprogram Európska dobrovoľnícka služba. V roku 1999 tri mesiace pracoval v kultúrnom centre Kulturfabrik v Luxembursku. Dnes je riaditeľom kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie a Novej synagógy Žilina.

06.07.2017 14:00
nesmrtelnych novasynagoga-4 Foto:
Zľava Fedor Blaščák, Pavel Frankl (predseda Židovskej náboženskej obce v Žiline) a Marek Adamov na slávnostnom otvorení Novej synagógy.
debata

Ako vás ovplyvnil dobrovoľnícky pobyt v Luxembursku?

Bolo to len na tri mesiace, väčšinou to býva dlhšie, ale aj tie tri mesiace boli pre mňa kľúčové. Spoznal som fungovanie kultúrneho centra. Vyskúšal som si rôzne veci, robil som s technikmi aj s dramaturgmi, ktorí organizovali program. Takmer každý večer tam mali nejakú akciu – koncert, divadelné predstavenie, workshopy alebo prednášky. V tom čase sme už mali v Žiline občianske združenie a s kamarátmi sme začali robiť prvé akcie. Keď som sa vrátil z Luxemburska, otvorili sme náš prvý priestor v centre Žiliny a po troch rokoch sme sa presťahovali na Stanicu Záriečie, kde sme dodnes.

Takže vás ten pobyt inšpiroval?

Vďaka tej skúsenosti sme začali niečo podobné robiť v Žiline. Keď som bol v Luxembursku, uskutočnilo sa tam stretnutie európskej siete Trans Europe Halles. Tá združuje nezávislé kultúrne centrá, ktoré väčšinou sídlia v bývalých fabrikách, staniciach či obchodných centrách. Revitalizuje tieto opustené budovy. V Luxembursku som prvý raz zažil a stretol ľudí z celej Európy, ktorí robili niečo, čo sme plánovali aj my. V roku 2004 sme sa aj my stali členmi tejto siete.

Ste s Luxemburčanmi v kontakte?

S Luxemburčanmi sme po mojom návrate ďalej spolupracovali. Aj cez Erasmus sme robili rôzne mládežnícke výmeny, workshopy, mládežnícke projekty. Aj my sme začali hostiť dobrovoľníkov. Odvtedy, čo sem prišiel prvý Francúz – Christian Potiron, ktorý je teraz riaditeľom Nadácie Centrum súčasného umenia a žije v Bratislave – sme mali desiatky dobrovoľníkov. Veľa sme sa od nich naučili, pretože každý so sebou prináša nové veci. Aj teraz máme v Žiline Holanďana, Ukrajinku, Češku, Dánku, Nemca a Francúzku.

Kam vysielate mladých vy?

Do všetkých krajín EÚ, niekedy aj mimo EÚ. Keďže robíme hlavne v kultúre, dobrovoľníkov vysielame do kultúrnych centier alebo umeleckých organizácií, ale mali sme aj takých, čo vycestovali do ekologickej organizácie. Ten program naozaj funguje perfektne. Je to ideálna príležitosť pre mladých vycestovať na dlhšie, spoznať novú kultúru, veľa sa naučiť a niečo zažiť. Nielen ísť niekam umývať poháre alebo brigádovať na farme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál Pravdy a ZEK #Erasmus #Marek Adamov #Investičný plán pre Európu #podprogram Európska dobrovoľnícka služba