Mayová chce pre občanov EÚ rovnaké práva ako pre Britov

Britská premiérka Theresa Mayová chce, aby sa s občanmi Európskej únie žijúcimi v krajine legálne k zatiaľ odporuje určenému dátumu nepretržite aspoň päť rokov aj po odchode Británie z európskeho bloku zaobchádzalo ako s Britmi, , teda aby mali rovnaké práva napríklad pokiaľ ide o lekársku starostlivosť a školstvo.

26.06.2017 16:07 , aktualizované: 18:15
theresa mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová.
debata (2)

„Chcem úplne uistiť ľudí, že podľa vládneho návrhu nebude žiadny občan EÚ, ktorý teraz legálne žije v Spojenom kráľovstve, musieť Británii po brexite opustiť. Chceme, aby ste zostali,“ vyhlásila premiérka pred britskými poslancami.

Dodala, že s Bruselom by rada uzavrela recipročnú dohodu. Mayová v britskom parlamente predstavila konkrétnu podobu toho, ako chce po brexite zabezpečiť práva občanov krajín EÚ v Británii. Už minulý týždeň sa svojimi plánmi zoznámila svojich kolegov na summite EÚ.

Uviedla tiež, že nedopustí delenie rodín. Príbuzní občanov EÚ, ktorí do krajiny prídu ešte pred brexitom, by podľa Mayovej mali mať možnosť po piatich rokoch požiadať o právo sa v krajine usadiť. Po odchode krajiny z únie budú podľa nej pre príchod zahraničných členov rodiny platiť podobné obmedzenia ako pre Britov, ak sa Londýn s Bruselom nedohodnú inak.

Nové pravidlá podľa Mayovej nemajú platiť pre osoby odsúdené za závažné zločiny alebo pre recidivistov. Práve nemožnosť odsunúť usvedčených zločincov pochádzajúcich z krajín EÚ britskú vládu dráždi dlhšiu dobu a stala sa aj jedným z argumentov zástancov brexitu v kampani pred minuloročným referendom o budúcnosti Británie v európskom bloku.

Premiérka tiež zopakovala, že po brexite by mali otázky práv európskych občanov v Británii riešiť britské súdy. Ostatné krajiny únie by chceli vyjednať, aby takéto prípady naďalej riešil súd únie.

Mayová v parlamente predstavila konkrétnu podobu toho, ako chce po brexite zabezpečiť práva občanov krajín EÚ v Británii. Už minulý týždeň so svojimi plánmi zoznámila svojich kolegov na summite EÚ. Donald Tusk vtedy povedal, že britský plán nenapĺňa očakávania únie. Mayová k tomu poznamenala, že k jej návrhu sa jednotliví európski štátnici postavili ústretovo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brexit #Theresa Mayová