Presídlenie agentúr EÚ: V hre sa nachádza aj Slovensko

Po odchode Veľkej Británie z EÚ sa odtiaľ premiestnia dve európske agentúry. Nové sídlo budú mať v únii Európska lieková agentúra (EMA – skratka používaná v angličtine) a Európsky úrad bankového dozoru (známy pod anglickou skratkou EBA). Ak sa budú uberať rokovania o brexite podľa plánu, potom by sa obe agentúry mali presídliť na jar 2019. Slovensko prejavilo záujem o sídlo EMA.

25.06.2017 07:00
Európska lieková agentúra Londýn Foto:
Aktuálne sídlo Európskej liekovej agentúry v Londýne.
debata (4)
  • Lieková agentúra sa zaoberá schvaľovaním liečiv v EÚ. Vznikla v roku 1995, nachádza sa v Londýne. (Do roku 2004 sa nazývala Európska agentúra pre hodnotenie liečiv.) Poslaním EMA je uľahčiť a zlacniť schvaľovanie liekov naprieč úniou a zároveň zabrániť protekcionizmu štátov, čiže neschvaľovaniu liekov, ktoré konkurujú liekom domácich výrobcov.
  • O presun EMA na svoje územie sa zaujíma približne dvadsať členských krajín EÚ. Premiér Robert Fico pripomenul ešte pred summitom lídrov v Bruseli, že maličičká výhoda Slovenska spočíva v tom, že doteraz nemá na svojej pôde žiadnu z európskych agentúr.
  • Krátko pred summitom prenikla do médií nepotvrdená informácia, že o presídlení agentúr sa dohodli medzi sebou Francúzsko a Nemecko. Podľa nemeckého týždenníka WirtschaftsWoche by EMA mala nové sídlo v Lille a EBA by sa presunula do Frankfurtu nad Mohanom, v ktorom sa nachádza Európska centrálna banka. Predstavitelia Paríža a Berlína však vo štvrtok ráno popreli takúto zákulisnú dohodu.
  • Počtom zamestnancov je väčšia EMA, kde robí približne 900 ľudí. EBA má takmer 200 pracovníkov. V prípade liekovej agentúry sa v médiách hlavne píše o Barcelone, Miláne, Kodani a Dubline ako o mestách, kam by sa mohla presídliť. Keďže v hre je aj Slovensko, treba doplniť, že kandidátom bude Bratislava. Ročný rozpočet EMA sa pohybuje na úrovni okolo 360 miliónov eur.
  • Rozhodnutie o premiestnení agentúr má padnúť na jeseň tohto roku. Očakáva sa, že o presídlenie sa zvedie veľký diplomatický zápas. Členské štáty EÚ sa dohodli, že do konca júla predložia kandidatúru svojich miest, ktoré v septembri posúdi Európska komisia. (Taliansko, Holandsko a Španielsko presadzovali, aby komisia mala čo najväčšie slovo – aby predložila zúžený zoznam odporúčaných miest, prikloniť sa k nim malo aj Švédsko s Gréckom.) Ďalším krokom bude rokovanie lídrov členských krajín na summite v Bruseli v októbri. Formálne hlasovanie sa uskutoční v novembri, pričom najprv sa rozhodne o EMA a potom o EBA. Európska komisia síce zaujme stanovisko, ale predpokladá sa, že definitíva sa odvinie od debát prezidentov a premiérov členských štátov. Je pravdepodobné, že aspoň jedna z dvoch agentúr pripadne do niektorej novej krajiny EÚ, pretože sa poukazuje na disproporciu sídiel európskych agentúr medzi novým a starými štátmi únie.
  • Kritériami pri výbere nových sídel budú napríklad ponúkaný objekt pre agentúru, dostupnosť štátu (respektíve konkrétneho mesta), ale aj pracovné príležitosti pre rodinných príslušníkov zamestnancov EMA a EBA, prípadne umiestnenie ich detí do kvalitných základných a stredných škôl. Pokiaľ ide o dostupnosť, Bratislava môže stavať na blízkosť viedenského letiska, ktoré patrí k hlavným európskym vzdušným prístavom (cesta autom zo Schwechatu po diaľnici do hlavného mesta Slovenska na porovnanie trvá približne rovnako ako z bruselského letiska počas dopravnej špičky do centra belgickej metropoly).
  • Konkurenciou Slovenska sa stanú nielen už zmienené mestá v Španielsku, Taliansku, Dánsku a Írsku, ale napríklad aj Lisabon. Portugalsko chce pritom prevziať EMA napriek tomu, že na jeho území sú už dve európske agentúry. Margarida Marquesová, ktorá sa vo vláde zaoberá európskymi záležitosťami, tvrdí, že mať tri agentúry EÚ v Lisabone by nebol veľký počet. Pre server Euractiv povedala, že centrum metropoly je len 20 minút cesty z letiska, podľa nej je bezpečné na rozdiel od iných európskych veľkomiest a deti zamestnancov by chodili do výborných medzinárodných škôl.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska lieková agentúra