Visegrádska štvorka a Macron si vysvetľovali supermarket

Akú európsku rýchlosť chce Francúzsko a v ktorom pruhu sa nájde visegrádska štvorka? Stretnutie V4 s prezidentom Emmanuelom Macronom, ktoré sa konalo v Bruseli, otvorilo viac otázok, ako prinieslo odpovedí.

23.06.2017 20:00
macron fico Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron na stretnutí s lídrami krajín visegrádskej štvorky. Celkom vpravo je slovenský premiér Robert Fico, za Macronom sedí predseda českej vlády Bohuslav Sobotka. Oproti nim boli (snímka ich nezachytáva) Viktor Orbán z Maďarska a Beata Szydlová z Poľska.
debata (104)

Schôdzka prišla krátko po vyjadreniach vládcu Elyzejského paláca o tom, že EÚ nemôže byť supermarket, v ktorom si každý vyberie len to, čo sa mu hodí. A jednoznačne tieto slová smeroval do strednej Európy. Na stretnutí, ktoré sa konalo v rámci summitu EÚ, zastupoval Slovensko premiér Robert Fico.

"Európa nie je supermarket. Európa je spoločným osudom. Oslabuje sa, keď akceptuje, aby sa jej princípy odmietali. Krajiny v Európe, ktoré nerešpektujú pravidlá, musia čeliť politickým následkom. A nie je to len debata východ-západ,“ vyhlásil Macron v rozhovore pre sedem európskych denníkov.

Slová francúzskeho prezidenta V4 určite nenadchli. Poľská premiérka Beata Szydlová, ktorej krajina do konca júna predseda stredoeurópskemu zoskupeniu, Macronovi povedala, aby si štáty nevymieňali odkazy cez médiá. „Takéto vyjadrovanie neprispieva k budovaniu vzájomnej dôvery. Zaznelo to jasne,“ vyhlásil Konrad Szymanski, poľský štátny tajomník pre EÚ.

Otázka migrácie

Problémov vo vzťahoch je niekoľko. Najviditeľnejším je otázka migrácie, keď krajiny V4 vytrvalo odmietajú utečenecké kvóty a dobrovoľne zobrali len niekoľko žiadateľov o azyl. K tomu sa ešte pridávajú problémy v Maďarsku a Poľsku s právnym štátom a úrovňou demokracie.

No tieto veci v poslednom čase zatienili sociálne a hospodárske otázky. Macron už počas prezidentskej kampane kritizoval štáty z východnej Európy, že „vyvážajú“ lacnú pracovnú silu. Deliacou čiarou je aj smernica o vyslaných pracovníkov. Ide o ľudí, ktorí väčšinou dostávajú nižšiu mzdu od svojich firiem, ak sú v zahraničí. Doma si platia sociálne a zdravotné poistenie. Celkové náklady pre firmy na týchto ľudí sú zvyčajne nižšie, ako pre miestnych pracovníkov. Smernica by mala tieto rozdiely odstrániť. Pre spoločnosti najmä z východnej Európy by to však znamenalo vyššie náklady a viac byrokracie. Preto smernicu kritizujú.

Práve sociálnym otázkam sa do veľkej miery venovala schôdzka V4 s Macronom. V diplomatických kruhoch sa dokonca objavili úvahy, že predstavy francúzskeho prezidenta by mohli smerovať až k návrhom na obmedzenie pracovného trhu pre zahraničných zamestnancov. Mohlo by to však už znamenať porušenie jednej z hlavných slobôd jednotného trhu EÚ.

"Macron kládol dôraz na sociálny aspekt integrácie. Málo sa navzájom informujeme. Vidíme veci čierno-bielo. A hovorím o oboch stranách. Možno by sme sa mohli stretávať vo formáte V4 a Francúzskom pred summitom,“ reagoval premiér Fico.

Čítajte aj komentár Supermarket s tornádami

"Myslím si, že pre Macrona je sloboda pohybu občanov svätá. Nepôjde do jej obmedzovania. Bolo by to proti tomu, o čom hovorí, teda o užšej integrácii,“ reagoval pre Pravdu Vladimir Bartovic, šéf Inštitútu pre európsku politiku – Europeum. "Na druhej strane vo Francúzsku už roky rastie pocit frustrácie. Pamätáme si na poľského inštalatéra. Jednoducho povedané z pohľadu Paríža nové členské štáty EÚ nekonkurovali férovo. Na pracovnom trhu ponúkajú nižšie štandardy, menšie mzdové náklady. Francúzsko sa s tým nedokáže vyrovnať. Spôsobuje to stagnáciu, vyššiu nezamestnanosť v krajine,“ povedal Bartovic.

Samozrejme, za tieto problémy môže aj to, ako má Francúzsko nastavený systém pracovného trhu. "Toto sa netýka iba stredoeurópskych krajín. Macron sa však teraz snaží vystupňovať tlak ako súčasť vyjednávacej taktiky. Napríklad aj pre vytvorenie kompromisu pri smernici o vyslaných pracovníkoch. Nastavíte požiadavky vysoko, aby ste ich mohli znížiť,“ vyhlásil Bartovic.

V4 sa snaží byť aktívna

"Nedávne stretnutie V4 a Beneluxu ukázalo, že visegrádska štvorka sa chce aktívne podieľať na debate o budúcnosti smerovania Európy. Aj v súvislosti s brexitom. Je to zoznamovacie stretnutie s Macronom,“ povedal pre Pravdu Mateusz Gniazdowski z poľského Centra pre východné štúdie. "V súvislosti s Parížom existuje aj starší weimarský trojuholník (Nemecko, Francúzsko, Poľsko, pozn. red.), ktorý dáva aj možnosti prepojenia sa s V4,“ pripomenul odborník. Podľa experta je dobré, že sa visegrádska štvorka snaží aktívne vystupovať. "Niektorí sa V4 snažia tlačiť do blokovacej, separatistickej pozície,“ uviedol Gniazdowski.

"V4 by mala s Francúzskom jednať. Vypočuť si predstavy Paríža a zároveň predstaviť svoje. Nemyslím si, že je cieľom Macrona zničiť strednú Európu. Nemá na to dôvod. V strednej Európe máme aj svoje argumenty. Napríklad, že keby bola smernica prijatá v navrhnutej podobe, znemožnila aby prijímanie ďalších krajín do EÚ, pretože náklady na zamestnancov sú tam oveľa nižšie,“ vysvetlil Bartovic.

Český premiér Bohuslav Sobotka na stretnutí s Macronom pripomenul, že Paríž by tiež mal brať do úvahy nízke platy vo francúzskych firmách na východe Európy. O vyslaných pracovníkoch budú rokovať experti. Na jeseň by sa potom opäť na summite mala stretnúť V4 s Macronom.

Podľa Fica nie je V4 a Francúzsko ďaleko od kompromisu v téme vyslaných pracovníkov. "Je dobré, že sme si vysvetlili niektoré štipľavé poznámky z jednej a druhej strany, ktoré niekedy do politiky patria,“ povedal premiér.

Viaceré zdroje zo zákulisia potvrdili, že schôdzku pozitívne hodnotila francúzska strana. Je to aj preto, že V4 nevníma Paríž ako jeden celok. Vidí, že niektoré krajiny majú na rôzne témy integrácie odlišné pohľady.

Vzťahy s Francúzskom budú mať určite dosah na formovanie budúcnosti Európskej únie. Nikto pri tejto otázke nepochybuje o dôležitosti tandemu Paríž-Berlín. Ukázalo sa to aj na summite, keď nemecká kancelárka Angela Merkelová mala spoločnú tlačovú konferenciu s Macronom.

© Autorské práva vyhradené

104 debata chyba
Viac na túto tému: #V4 #Emmanuel Macron