Tusk: Britský návrh na ochranu práv občanov EÚ nenaplnil očakávania

Nový britský návrh na to, ako po brexite zabezpečiť práva občanov Európskej únie v Británii, nenapĺňa podľa šéfa Európskej rady Donalda Tuska očakávania, ktoré v tejto veci majú ostatné krajiny EÚ. Tusk tak komentoval návrh, s ktorého základnými obrysmi svojich európskych kolegov vo štvrtok večer zoznámila britská premiérka Theresa Mayová.

23.06.2017 16:27
Donald Tusk, brexit, list o brexite, Foto: ,
Na archívnej snímke Donald Tusk s doručeným listom so žiadosťou Británie o vystúpenie z EÚ.
debata

Británia konkrétnu podobu toho, ako chce po odchode z EÚ zabezpečiť práva občanov krajín EÚ v Británii, odovzdá partnerom v pondelok. EÚ túto záležitosť považuje za základnú prioritu vyjednávania, ktoré sa začalo začiatkom týždňa.

Mayová vo štvrtok večer premiérov a prezidentov ostatných 27 krajín únie zoznámila so základnými obrysmi toho, čo označuje za „serióznu a vážnu ponuku“. Zdôraznila, že žiadny občan EÚ nebude z Británie deportovaný, nebudú rozdeľované rodiny a ľudia, ktorí sú v krajine legálne, budú mať možnosť získať postavenie „usadenej osoby.“

Mayová tiež doplnila, že podľa názoru Londýna by po brexite mali otázky práv európskych občanov v Británii riešiť „vysoko rešpektované“ britské súdy. Tým sa britská predstava dostáva do rozporu s politickým zadaním, ktoré má vyjednávač únie Michel Barnier. Ostatné krajiny únie by chceli vyjednať, aby túto vec naďalej riešil súd EÚ.

O Mayovej prezentácii sa na summite bezprostredne nediskutovalo. Niektorí štátnici boli pri odchode vo štvrtok večer pred novinármi opatrní a skeptickí.

„Môj prvý dojem je, že britský návrh nenapĺňa naše očakávania a môže zhoršiť situáciu pre občanov (EÚ),“ povedal v piatok novinárom po konci summitu Donald Tusk. Aj on však zdôraznil, že až Londýn ponuku predloží, bude potrebné ju najprv podrobne zanalyzovať.

Mayová zdôraznila, že rovnaký prístup, ktorý jej vláda ponúka trom miliónom občanov EÚ v Británii, očakáva tiež od iných európskych krajín voči asi miliónu britských občanov žijúcich inde v EÚ.

Okrem dohody na zachovaní práv občanov je pre prvú fázu rokovaní o brexite kľúčovou vecou finančná kompenzácia, teda záujem EÚ na tom, aby Briti dodržali všetky svoje finančné záväzky. Treťou kľúčovou otázkou je nový režim na hranici medzi Írskom a britským Severným Írskom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Tusk #Brexit #Theresa Mayová