Mayová povedala, že ponúka po brexite istotu občanom EÚ v Británii

Britská vláda chce po brexite zaistiť čo najväčšiu istotu pre viac ako tri milióny občanov Európskej únie, ktorí teraz v Británii žijú. Lídrom ostatných 27 európskych krajín to podľa diplomatických informácií povedala britská premiérka Theresa Mayová s tým, že vec je pre ňu prioritou.

22.06.2017 22:57
debata (1)

Istota pre občanov EÚ v Británii, ale aj Britov žijúci v iných krajinách EÚ, je základnou prioritou aj pre vyjednávača únie Michela Barniera. Rozhovory o tejto problematike sú jedným z troch hlavných okruhov prvej fázy rokovaní o odchode Británie z EÚ, ktoré sa začalo v pondelok. Mayová svojich partnerov zoznámila s návrhom, ako by vec chcel vyriešiť Londýn. Aj ona podľa informácií oznámila, že má záujem na rýchlom vyriešení otázky.

Mandát, ktorý na rokovanie Barnierovi dalo 27 krajín EÚ, predpokladá pre všetkých občanov únie, ktorí budú v Británii žiť k okamihu britského odchodu z EÚ, rovnaké práva ako mali pred brexitom. Britská vláda teraz navrhuje dohodou stanoviť rozhodný dátum niekedy medzi britským oznámením o zámere odísť tento rok na konci marca a faktickým odchodom krajiny z únie.

Podľa informácií ČTK povedala Mayová ostatným premiérom a prezidentom, že občanom únie ponúkne istotu: Nikto, nikto z tých, ktorí sú v krajine legálne, nebude musieť odísť a nebudú rozdeľované rodiny. Ľudia, ktorí do britského odchodu z EÚ na jar 2019 presiahnu päť rokov pobytu v krajine, budú mať právo na zisk trvalého pobytu a tí, ktorí v krajine boli do onoho rozhodného dátumu, budú môcť zostať, kým päťročné obdobie nenaplnia.

Británia tiež ponúka jednoduchú administratívu a navrhuje tiež pravdepodobne dvojročné obdobie, ktoré má ľuďom umožniť, aby dali svoj pobyt v Británii právne do poriadku. Premiérka tiež ostatným šéfom štátov a vlád povedala, že od nich očakáva reciprocitu. Teda že rovnaké pravidlá sa budú vzťahovať na britských občanov žijúcich v iných krajinách únie.

Už pri príchode na rokovanie dávali niektorí politici z iných krajín únie najavo, že s Mayovou o jej návrhoch diskutovať nebudú. Mayová následne večerné rokovanie summitu opustila a šéfovia štátov a vlád ostatných 27 krajín diskutujú o brexite s Barnierom a následne aj medzi sebou.

Jednou z tém rozhovorov je aj otázka, ako sa bude rozhodovať o tom, kam sa z Londýna do jari 2019 presunú dve tam sídliace agentúry. Podľa diplomatov je už teraz pravdepodobné, že finálne rozhodnutie o ich nových sídlach nepadne v októbri, ale až o mesiac neskôr.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brexit #Theresa Mayová