Tusk pripustil, že Británia by stále mohla zostať v EÚ

Predseda Európskej rady Donald Tusk vo štvrtok pripustil, že aj napriek začatiu rokovaní o britskom odchode z EÚ by Británia ešte mohla zostať členskou krajinou bloku.

22.06.2017 12:12
EU, Donald Tusk Foto: ,
Prezident Európskej rady Donald Tusk pripustil, že Veľká Británia stále môže zostať členom EÚ.
debata (11)

Na tlačovej konferencii vyhlásil, že svojím britským priateľom, ktorí sa na takúto možnosť pýtajú, odpovedá, že EÚ bola vybudovaná vďaka snom, ktoré sa najprv zdali byť nemožné. „Takže, kto vie? Môžete hovoriť, že som rojko, ale nie som jediný,“ pomohol si Tusk citátom známej piesne Imagine britského hudobníka a skladateľa Johna Lennona.

Rozhovory o britskom odchode z EÚ naplno začali v pondelok, skoro rok po tom, čo britskí občania o veci rozhodli v referende. „Je to ten najzložitejší proces, na ktorý je ale EÚ dobre pripravená,“ povedal Tusk o rozhovoroch na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenko. Predseda vrcholných schôdzok EÚ pripomenul, že už teraz možno počuť rôzne predpovede o výsledku rozhovorov o brexite. „Tvrdý brexit, mäkký brexit či rozchod bez dohody,“ zhrnul Tusk a pokračoval práve slovami o zdanlivo nerealistických snoch.

Začaté vyjednávanie o britskom konci v EÚ bude vo štvrtok večer jednou z tém summitu EÚ v Bruseli. Vrcholní predstavitelia krajín bloku sa najprv budú so svojou britskou kolegyňou Theresou Mayovou baviť o vývoji v Británii po nedávnych parlamentných voľbách, ktorých nečakaný výsledok premiérke skomplikoval situáciu – vládni konzervatívci síce vyhrali, ale stratili v Dolnej snemovni väčšinu. Mayová by tiež mohla načrtnúť, s akým návrhom chce Londýn prísť v otázke zabezpečenia práv občanov EÚ v Británii po brexite.

Už bez Mayovej si ostatných 27 prezidentov a premiérov večer vypočuje informáciu vyjednávača EÚ Michela Barniera o začiatku brexitového rokovania.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Donald Tusk #Brexit