Premiér Fico sa pred Európskou radou v Bruseli sa zúčastní na summite Slavkovskej trojky v Brne

Premiér Robert Fico dnes odchádza na riadne dvojdňové zasadnutie Európskej rady v Bruseli.

22.06.2017 08:15
debata (1)

Predtým sa zastaví ešte v Brne, kde sa stretávajú premiéri Slavkovskej trojky (S3), čiže Slovenska, Českej republiky a Rakúska. V Bruseli budú medzi sledované témy patriť kritéria na presun európskych agentúr z Veľkej Británie do EÚ či diskusia o obrane.

Hlavnými témami rokovania Fica, českého premiéra Bohuslava Sobotku a rakúskeho šéfa vlády Christiana Kerna budú plánovanie a výstavba cezhraničných infraštruktúrnych prepojení, výmena skúseností so zavedením duálneho vzdelávania, spolupráca a zdieľanie postupov v oblasti Priemyslu 4.0 a agendy zasadnutia Európskej rady v Bruseli. Prvé rokovanie S3 sa uskutočnilo v januári 2015.

Premiéri po schôdzke v Brne budú pokračovať v ceste do Bruselu. Na júnovom summite EÚ sa premiéri a prezidenti budú venovať otázkam migrácie, bezpečnosti, obrany a hospodárstva. V súvislosti s brexitom budú hovoriť aj o premiestňovaní európskych agentúr z Londýna. O tom, aké kritéria sa pri presídľovaní agentúr využijú, hovorili tento týždeň na Rade pre všeobecné záležitosti aj ministri zahraničných vecí. Keďže sa nedohodli, rokovania sa presunú na úroveň premiérov a prezidentov.

Slovensko má záujem o Agentúru pre lieky a liečivá, a argumentuje, že agentúry by mali získať krajiny, v ktorých ešte žiadna agentúra nesídli. Premiér Fico či predstavitelia slovenskej diplomacie už v minulosti priznali, že získanie agentúry nebude jednoduché, ale Slovensko sa o to pokúsi.

Okrem týchto tém sa od lídrov na summite očakáva aj znovupotvrdenie záväzku EÚ k implementácii Parížskej dohody či dôraz na prehlbovanie jednotného trhu vrátane jeho digitálneho rozmeru.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Európska rada