Rozvod s Britániou: Prvá schôdzka vyjednávačov pre brexit sa skončila dohodou o podobe rokovaní

Na tri okruhy týkajúce sa práv občanov, finančnej kompenzácie a zostávajúcich záležitostí bude rozdelená začínajúca prvá fáza rozhovorov o odchode Británie z Európskej únie. Dohodli sa na tom v Bruseli počas úvodnej schôdzky vyjednávači Michel Barnier za úniu a David Davis za britskú stranu, ktorí tiež dohovorili predpokladaný časový plán prvej časti. Skoro rok potom, čo o odchode svojej krajiny z EÚ rozhodli Briti v referende, sa tak naplno začínajú rokovania, ktoré nemajú v histórii európskej integrácie obdobu.

19.06.2017 19:00 , aktualizované: 21:10
Belgium EU Brexit Foto: ,
Vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier (vpravo) a jeho britský partner David Davis.
debata (3)

Britský vyjednávač Davis pred novinármi potvrdil, že ani nedávne parlamentné voľby v krajine a oslabenie pozície premiérky Theresy Mayovej nič nemení na základnej britskej pozícii. Londýn tak ďalej predpokladá odchod z jednotného trhu, pretože odmieta s ním spojené povinnosti, predovšetkým voľný pohyb osôb.

Briti namiesto toho chcú s úniou vyjednať novú dohodu o voľnom obchode a novú colnú dohodu. Davis tiež zdôraznil, že podľa Londýna nie je možné ukončiť rozhovory o podobe rozchodu s EÚ bez debaty o tom, ako budú následne vyzerať budúce vzájomné vzťahy.

S rokovaním o tejto veci však bude možné začať až potom, čo dostatočne pokročí teraz sa začínajúca prvá fáza rozhovorov. V nej je pre obe strany prioritou čo najväčšie zníženie neistôt predovšetkým pre občanov EÚ v Británii a pre Britov v EÚ a snaha zachovať ich existujúce práva. Druhou prioritou pre Barniera a úniu je dosiahnutie dohody o finančnom vyrovnaní, teda o tom, aby Briti dodržali svoje finančné záväzky, ktoré na seba vzali ako členská krajina EÚ.

Prioritou ľudia

„V Británii je 3,2 milióna občanov EÚ a asi milión britských občanov na tejto strane kanála. Naše priority sú predovšetkým občania. Chceme nájsť spôsob, ako zabezpečiť, že budú ochránené práva, ktoré získali pred dátumom britského odchodu. Tie chceme ochrániť po dobu ich života,“ vyhlásil Barnier.

Vec je podľa neho otázkou kontinuity a zákazu diskriminácie. Príslušná pracovná skupina už sa vecou podľa neho začala zaoberať. Má dohovoriť, ktorých občanov sa bude dohoda týkať, ktorých konkrétnych práv, aké záruky títo ľudia dostanú a od kedy. Barnier doplnil, že EÚ teraz „so záujmom“ čaká na britský návrh.

„Írska“ téma

Istým spôsobom stranou bola z rokovania odsunutá tretia priorita EÚ pre prvú fázu rozhovorov, teda situácia okolo hranice medzi Severným Írskom a Írskou republikou. Problematike, ktorá má dôsledky pre írsky mierový proces, sa budú intenzívne venovať priamo najbližší spolupracovníci hlavných vyjednávačov.

Strany sa tu totiž chcú vyhnúť vzniku „tvrdej“ vonkajšej hranice EÚ. „Sme odhodlaní zaistiť čo najviac ‚neviditeľnú‘ hranicu, aby sme nepodkopali mierový proces. Je to technicky komplikovaná vec, ale je to niečo, kde som si istý, že možno nájsť riešenie,“ vyhlásil Davis.

Optimizmus na oboch stranách

Obaja vyjednávači boli po úvodnej schôdzke optimistickí a zdôraznili, že dohoda, ktorá je ich cieľom, má byť spravodlivá a výhodná pre obe strany. Podľa Barniera je taký výsledok možný a výrazne lepší ako prípadný rozchod bez dohody.

„V zásade vykonávame v referende urobené britské rozhodnutie opustiť EÚ. Treba rozmotať 43 rokov starostlivo budovaných vzťahov, je potrebné odložiť emócie a držať sa faktov, čísel a práva,“ vyhlásil Barnier s tým, že v žiadnom prípade nejde o trestanie či pomstu Británii za jej rozhodnutie.

Dohodnutý bol tiež predbežný časový rozvrh rokovaní, ktorý predpokladá štvortýždňový rokovací cyklus. Vyjednávači by sa tak sa augustovou prestávkou mali opäť zísť v týždni od 17. júla, 18. septembra a 9. októbra.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit