Krajiny V4 a Beneluxu rokovali o utečencoch aj o únii po brexite

Spor o rozdeľovanie utečencov medzi členskými štátmi Európskej únie sa dostal na rokovanie varšavskej schôdzky šéfov vlád krajín Beneluxu (Belgicko, Holandsko a Luxembursko) a V4, teda Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska. Sedmička premiérov však našla aj styčné body poskytujúce šancu na spoluprácu pri premenách Európskej únie po nastávajúcom odchode Británie.

19.06.2017 18:29
POLAND-BENELUX/V4 Foto: ,
Stretnutie premiérov krajín V4 a Beneluxu vo Varšave.
debata (9)

„Hoci názory (na migráciu) boli veľmi rozdielne, zblížili sme sa viac, než som čakal. Došlo k pokojnému nepochopeniu odlišných názorov,“ vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán. „Nechceme meniť svoje kultúrne zvyklosti, na rozdiel od tých, čo žijú vo farebnejšom svete,“ dodal.

Povzbudivé styčné body vidí Orbán v zhodnom pohľade na potrebu chrániť vonkajšie hranice EÚ a na potrebu od začiatku rozlišovať medzi migrantmi a utečencami či na zoznam bezpečných krajín, kam možno utečencov vracať.

Maďarský premiér usúdil, že sa „nesluší“ komentovať rozhodnutie Európskej komisie o začatí sankčného konania s Českom, Maďarskom a Poľskom pre neochotu prijímať utečencov, však zapochyboval, že by sa únii mohlo podariť dospieť k jednotnej migračnej politike – na to Maďari podľa jeho slov príliš lipnú na zachovaní svojej identity.

„Je dôležité spolu hovoriť, aj keď nesúhlasíme,“ poznamenal šéf luxemburskej vlády Xavier Bettel – a spolu so svojim belgickým kolegom Charlesom Michelom pripomenul aj základný význam demokracie a právneho štátu v Európskej únii, bez toho, aby sa priamo zmienil o kontroverznej politike šéfa maďarskej vlády či poľského kabinetu premiérky Beaty Szydlovej. Český premiér Bohuslav Sobotka zasa zdôraznil dôležitosť konvergencie životnej úrovne a výšky miezd, zatiaľ čo zo strany Beneluxu zazneli pripomienky ohľadom sociálneho dumpingu či nedostatočnej solidarity. Hostiteľka stretnutia Szydlová varovala pred protekcionalizmom.

„Európska únia bude mať budúcnosť len vtedy, ak dokážeme udržať 27 štátov pohromade. Vyžaduje to prestať dávať na stôl témy, ktoré nás rozdeľujú,“ apeloval slovenských premiér Robert Fico.

„Veľmi si želám, aby budúcnosť EÚ nemaľoval len francúzsko-nemecký motor, ale aby ju narysovala celá dvadsaťsedmička,“ dodal. K téme viacrýchlostnej Európy dodal, že hlbšia integrácia krajín s eurom je nevyhnutná, avšak je dôležité, aby sa ostatní mohli pridať.

Krajiny V4 sú proti povinnému prerozdeľovaniu utečencov. Európska komisia minulý týždeň začala konanie s Českom, Poľskom a Maďarskom preto, že tieto krajiny nenapĺňajú kvóty prerozdeľovania migrantov, ktoré ministri vnútra EÚ schválili v roku 2015. Slovenska sa konanie netýka.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #krajiny V4 #Brexit #Benelux #utečenecké kvóty