Rokovania o brexite sa začnú témou práv občanov

Dohodu Británie o odchode z Európskej únie nebude možné uzavrieť, pokiaľ sa nevezmú do úvahy aj budúce vzťahy Spojeného kráľovstva s európskou dvadsaťsedmičkou. Uviedlo to dnes britské ministerstvo pre brexit.

16.06.2017 16:36
Brexit Foto:
debata

Spravodajský web BBC s odvolaním sa na zdroj z EÚ však dnes uviedol, že Londýn sa s Bruselom dohodol, že oproti pôvodnej britskej požiadavke vyrieši „rozvod“ a otázku práv občanov EÚ v Británii a Britov v EÚ ešte pred rokovaním o budúcich hospodárskych vzťahoch.

„Ako sme vysvetlili v liste, ktorým sme aktivovali článok 50 (lisabonskej zmluvy, ktorý sa týka odchodu krajiny z EÚ), náš názor je, že dohoda o odchode a podmienky budúceho vzťahu sa musia dohodnúť súbežne,“ uviedol hovorca ministra pre brexit David Davis. „Domnievame sa, že proces odchodu nemôže byť zakončený, bez toho, aby sa vzal do úvahy aj budúci vzťah,“ povedal. „Odchod a budúcnosť sú úzko spojené,“ dodal.

Kým Európska únia požaduje, aby sa najprv uzavreli rokovania o odchode kráľovstva vrátane záruk pre občanov EÚ v Británii, finančného vyrovnania a budúcich hraníc medzi úniovým členom Írskom a Severným Írskom, premiérka Theresa Mayová dlhodobo trvala na tom, aby sa hneď začalo rokovať aj o budúcich vzťahoch a o dohode o voľnom obchode.

Podľa úniového zdroja britskej stanice BBC však Briti teraz súhlasili s požiadavkou EÚ, aby sa o budúcom vzťahu dvadsaťsedmičky a Londýna začalo rokovať až po dosiahnutí „dostatočného pokroku“. To by podľa BBC mohlo byť najskôr v októbri.

Mayová v minulosti niekoľkokrát pohrozila, že by Británia mohla z rokovaní o takzvanom brexite odísť aj úplne bez dohody. Jej tvrdý postoj k rozhovorom s EÚ by sa však mohol zmeniť kvôli výsledkom nedávnych predčasných parlamentných volieb v Británii, v ktorých vládni konzervatívci síce vyhrali, ale stratili väčšinu v parlamente. Na zmiernenie takzvaného tvrdého brexitu, ktorý premiérka presadzovala, odvtedy tlačí nielen opozícia, ale aj niektorí vplyvní členovia vládnej Konzervatívnej strany.

Vo štvrtok EÚ a Británia oznámili, že sa ich vyjednávači Michel Barnier a David Davis dohodli na začatí rozhovorov o brexite budúci týždeň v pondelok. Podľa dnešného vyhlásenia Davisovho ministerstva budú prvým témou rozhovorov práva úniových občanov v Británii a Britov v EÚ. „Chceme ukončiť nervozitu, s ktorou sa stretávajú štyri milióny občanov,“ povedal hovorca ministerstva.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brexit #David Davis #Michel Barnier