Konanie voči krajinám V4 pre migrantov nie je sankcia, tvrdí Juncker

V strede začaté konanie Európskej komisie voči Česku, Maďarsku a Poľsku pre neplnenie dohodnutých kvót EÚ na prijímanie utečencov nemožno porovnávať so sankciami. Poslancom Európskeho parlamentu v Štrasburgu to povedal predseda komisie Jean-Claude Juncker. Dodal, že Európska komisia nemala inú možnosť, pretože tieto štáty porušili právo EÚ.

14.06.2017 10:55
Juncker Foto:
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker nepovažuje konanie voči štátom, ktoré nedodržiavajú migračné kvóty, za sankciu.
debata (16)

„Je potrebné dať jasne najavo, že aj keď hlasujete proti niečomu, tak musíte dodržiavať platné právo,“ dodal Juncker s odkazom na program prerozdelenia až 160-tisíc žiadateľov o azyl nachádzajúcich sa v Taliansku a Grécku, ktorý štáty EÚ, napriek odporu Česka a niektorých ďalších krajín, prijali v roku 2015.

Komisia tak podľa neho nemala inú možnosť ako začať voči Česku, Poľsku a Maďarsku konanie pre porušenie práva EÚ. Začatie takzvaného vytýkacieho konania ale nemožno porovnávať so sankciami, zdôraznil Juncker. „Tu ide o dodržanie európskeho práva,“ povedal predseda EK. Dúfa, že konanie voči trojici členských štátov nedospeje až k súdu.

Juncker tiež vyhlásil, že solidarita nemôže fungovať iba jednostranne. „Nevzdávam sa nádeje, že európsky duch a európske hodnoty sa nakoniec presadia,“ uviedol predseda Európskej komisie. „Solidarita musí vychádzať zo srdca, nemožno ju vynútiť násilím,“ povedal a dodal, že to bude členským štátom pripomínať počas nadchádzajúceho summitu v Bruseli.

Začatie konania oznámil v utorok v Štrasburgu komisár pre vnútro Dimitris Avramopulos. Český premiér Bohuslav Sobotka uviedol, že Česko bude dôsledne brániť svoje rozhodnutie nezúčastniť sa na systéme kvót. Poľská vláda dala najavo, že sa bude brániť pred Súdnym dvorom EÚ a šéf maďarskej diplomacie označil postup EK za vydieranie.

Jednorázový dvojročný program má byť splnený tento rok v septembri, ale doteraz si štáty EÚ celkom prevzali necelých 21-tisíc osôb, takže záväzky plynúce zo sporného systému prerozdeľovania migrantov zjavne neplní nielen Česko, Poľsko a Maďarsko. Avramopulos ale v utorok zdôraznil, že tieto tri členské krajiny „neurobili vôbec nič už dlhšie ako rok“.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Jean-Claude Juncker #kvóty pre cudzincov