Európska komisia začne voči Česku, Poľsku a Maďarsku konanie pre kvóty

Európska komisia sa rozhodla začať s Českom, Poľskom a Maďarskom konania o porušení legislatívy pre to, že krajiny neplnia prijímanie migrantov podľa stanovených kvót.

13.06.2017 16:50 , aktualizované: 18:44
debata (30)

V Štrasburgu to oznámil komisár pre vnútro Dimitris Avramopulos. Zdôraznil, že vlády troch krajín majú stále čas na prehodnotenie prístupu k prerozdeleniu žiadateľov o azyl z Talianska a Grécka.

Na jednorazovom dvojročnom programe na prerozdelenie až 160 000 žiadateľov o azyl nachádzajúcich sa v Taliansku a Grécku sa únijové štáty dohodli napriek odporu ČR a niektorých ďalších krajín v roku 2015.

„Sú to tri členské krajiny, ktoré neurobili – opakujem, že neurobili – vôbec nič už dlhšie ako rok,“ upozornil Avramopulos. Pripomenul, že Maďarsko nikoho neprijalo ani nesľúbilo žiadne miesta, Poľsko naposledy ponúklo miesta v decembri 2015 a neprijalo tiež nikoho. „Čo sa Českej republiky týka, tak tá nové miesta nesľúbila od mája 2015 a nikoho neprijala od augusta 2016,“ uviedol eurokomisár.

Pre členské štáty je pritom právne záväzné, aby nové miesta ponúkali aspoň každé tri mesiace, upozornil komisár EÚ. Ocenil Slovensko a Rakúsko, ktoré naopak nové miesta do programu nedávno ponúkli.

Teraz spúšťané konania môže po niekoľkých etapách skončiť pred únijovým súdom a následne pokutou príslušnej členskej krajine.

Avramopulos upozornil, že v rámci jednorazových prerozdelovacích programov sa do iných krajín z Talianska a Grécka dostávajú len preverenia žiadatelia o azyl s jasným nárokom na medzinárodnú ochranu z niekoľkých málo konkrétnych krajín. Krajiny, ktoré migrantov nepreberajú, podľa neho prispievajú k neriadenému pohybu migrantov po EÚ. „A to len zvyšuje bezpečnostné riziká,“ upozornil komisár.

Poľsko sa chce obhajovať

Poľsko je pripravené obhajovať svoj odmietavý postoj k napĺňaniu utečeneckých kvót pred Súdnym dvorom Európskej únie. Povedal to námestník ministra zahraničia Konrad Szymański. Rozhodnutie EK môže podľa neho byť prekážkou na ceste ku všeobecne prijateľnému kompromisu pri riešení migračnej krízy.

Poľsko v rámci programu prerozdeľovania utečencov neprijalo na svojom území ani jediného človeka, čo EK prinútilo začať konanie. Kým bývalá liberálne poľská vláda sľúbila v čase prerokúvania kvót v roku 2015 prijať na 6 000 utečencov, súčasný nacionalistický kabinet tento záväzok odmieta plniť.

Poľsko solidaritu s najviac postihnutými krajinami Talianskom a Gréckom prejavuje napríklad tým, že sa angažuje v ochrane vonkajších hraníc EÚ a „systematicky zvyšuje svoje humanitárne aktivity v regióne“, dodal námestník.

Postoj voči kvótam nezmeníme, vyhlásil Sobotka

Český premiér Bohuslav Sobotka v utorok večer vyhlásil, že Česko nezmení svoj postoj voči kvótam na prerozdeľovanie utečencov, ktoré naďalej odmieta.

„Česká republika so systémom presídľovania migrantov založenom na kvótach nesúhlasí. Berúc do úvahy zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu v Európe, a tiež fakt, že systém kvót nefunguje, nebudeme sa na tom zúčastňovať,“ vyhlásil Sobotka. „V rámci tejto debaty budeme uplatňovať naše stanoviská, naše názory a budeme obhajovať pozíciu Českej republiky,“ dodal český premiér.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #kvóty #migranti