Juncker chce začať konanie voči krajinám, ktoré neprijímajú utečencov

Proti krajinám, ktoré odmietajú prijímať utečencov, by Európska komisia mala začať konanie pre porušenie zmlúv, myslí si šéf komisie Jean-Claude Juncker.

12.06.2017 10:43 , aktualizované: 13:49
Juncker Foto:
Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker chce začať súdne konanie voči krajinám, ktoré neprijímajú utečencov.
debata (26)

Uviedol to v rozhovore pre nemecký časopis Spiegel. Takéto konanie by sa mohlo týkať aj Česka, ktoré odmieta splniť kvóty na prerozdeľovanie migrantov.

Otázkou, či začať konanie pre porušenie kvót, sa bude podľa Junckera Európska komisia zaoberať už tento týždeň. „Rozhodnutie ešte nepadlo, ale ja hovorím: ‚Ja som za‘. Nie, aby sme sa vyhrážali, ale aby sme dali jasne najavo, že schválené rozhodnutie je súčasťou platného práva, aj keď niekto hlasoval proti nemu,“ povedal Juncker.

Jednou z krajín, ktorá roku 2015 hlasovala proti povinným kvótam na prerozdeľovanie utečencov, bola aj Česká republika. Dnes odmieta napĺňať nielen povinné kvóty, ale aj dobrovoľný záväzok, ktorý predtým urobila. Z celkového počtu približne 2 600 ľudí zatiaľ Česko prevzalo len 12 migrantov.

Na otázku, či sa možné riadenie zo strany Európskej komisie bude týkať Slovenska a Maďarska, Juncker odpovedal: „Týchto a ďalších štátov“. „Tu ide o európsku solidaritu, ktorá nemôže byť jednosmernou. Musí sa pohybovať oboma smermi,“ povedal ďalej k dlhodobému sporu Juncker.

Hovorca Európskej komisie Alexander Winterstein v pondelok novinárom pripomenul, že rozhodnutie o podobných konaniach zvyčajne komisia prijíma raz mesačne dohromady v jednom balíku. „Ten budúci by mal byť schválený túto stredu,“ upozornil hovorca. Dopredu o rozhodnutí špekulovať nechcel, uviedol len, že komisia musí postupovať v súlade so svojím mandátom ako „strážca zmlúv EÚ“.

Eurokomisár pre vnútro Dimitris Avramopulos v utorok v Štrasburgu zverejní ďalšiu pravidelnú správu o pokroku v programoch presídľovania a prerozdeľovania utečencov. Keď minulý mesiac predstavoval novinárom tú predošlú pohrozil, že komisia nebude váhať a konanie voči Poľsku, Maďarsku a ČR spustí, ak tieto krajiny nezmenia svoj prístup.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #utečenci #Jean-Claude Juncker #kvóty pre cudzincov