Termín rokovania o brexite je ohrozený, ale predstavitelia EÚ na ňom trvajú

Výsledok britských parlamentných volieb znamená možný odklad začiatku vyjednávania o odchode Británie z EÚ a zvýšené riziko, že rokovania nakoniec stroskotajú. Napísala to agentúra Reuters.

09.06.2017 09:21 , aktualizované: 15:45
debata (1)

Európski politici ale v prvých reakciách špekulácie o odklade odmietajú. Voľby, od ktorých konzervatívci očakávali posilnenie svojej parlamentnej pozície, skončili stratou parlamentnej väčšiny vládnej strany a neistotou ohľadom zostavenia budúcej vlády.

Eurokomisár zodpovedný za rozpočet Günther Oettinger v piatok nemeckej rozhlasovej stanici Deutschlandfunk povedal, že Brusel potrebuje operatívnu britskú vládu. „So slabým rokovacím partnerom sa zvyšuje nebezpečenstvo, že rokovania skončia pre obe strany zle,“ povedal eurokomisár. Vyjednávania, ktoré diplomati označujú za extrémne zložité, má začať 19. júna.

Francúzsky premiér Édouard Philippe si myslí, že prekvapivý výsledok britských volieb neznamená, že krajina zmenila názor na vystúpenie z Európskej únie. V rozhovore pre rádio Europe 1 pripustil, že skutočnosť, že konzervatívci na čele s premiérkou Theresou Mayovou stratili parlamentnú väčšinu, môže zmeniť „tón“ rokovaní, no výsledky volieb podľa neho nespochybnili rozhodnutie Britov pre brexit. Očakáva, že rokovania budú dlhé a zložité.

Rokovania o brexite by sa mali začať vtedy, keď na to bude pripravená aj Veľká Británia. Uviedol to hlavný vyjednávač Európskej komisie pre brexit Michele Barnier vo svojom tweete. „Časový rozvrh aj pozície Európskej únie sú jasné,“ dodal Barnier s tým, že na hľadaní dohody by sa malo pracovať spoločne.

Začiatok rokovaní je nejasný aj podľa šéfa ľudovcov (EPP) v Európskom parlamente Manfreda Webera. Dodal ale, že Londýn potrebuje skoro vládu a pripomenul, že dvojročný mandát na nájdenie dohody o usporiadaní vzťahov medzi Londýnom a Bruselom už plynie. Vyjednávač Európskeho parlamentu Guy Verhofstadt si myslí, že „vlastný gól“ zo strany Mayovej už aj tak náročné rokovania ešte skomplikuje.

Britskí voliči vyslali tým, ako hlasovali v parlamentných voľbách signál, že si neprajú takzvaný „tvrdý brexit“, ktorý presadzovala premiérka Theresa Mayová. V piatok to v reakcii na takmer úplné výsledky britských parlamentných volieb vyhlásil šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel. Pripomenul, že Mayová vyhlásila predčasné voľby preto, aby získala presvedčivejší mandát na rokovanie o brexite, „ale nedostala ho“.

„Nevieme, kedy sa rokovania o brexite začnú, no vieme, kedy musia skončiť. Urobte všetko preto, aby ste nestratili možnosť na dohodu, pretože trváte na tom, že nebudete rokovať,“ vyjadril sa na Twitteri predseda Európskej rady Donald Tusk.

Eurokomisár pre hospodárske a menové otázky, dane a clá Pierre Moscovici povedal rozhlasovej stanici Europe 1, že výsledok britských volieb bude mať vplyv na „ducha“ vyjednávania o brexite. Vylúčil však, že by volebný verdikt viedol k odkladu samotných rozhovorov o brexite. „Harmonogram nie je alternatívny,“ upozornil Moscovici.

Český premiér Bohuslav Sobotka v Českej televízii povedal, že je potrebné počkať, kto v Británii zostaví vládu a s čím príde vyjednávať o brexite. Dúfa, že to nepotrvá dlho. Aj námestník nemeckého ministra zahraničia Michael Roth vyhlásil, že pri vyjednávaní o brexite nemožno strácať čas. „Potrebujeme rozhovory začať čo najskôr, pretože čas beží. Na rokovania o brexite máme necelé dva roky, takže teraz by sme nemali strácať čas,“ povedal diplomat.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #parlamentné voľby #Brexit